ماندانا میرمحمدعلیئی، مریم مدرس، غلامرضا بابایی، مستانه کامروامنش،
دوره 10، شماره 2 - ( 2-1383 )
چکیده
مقدمه: اسیدفولیک یکی از ویتامینهای ضروری و مهم برای زنان در سنین باروری، به خصوص در دوران قبل از بارداری و طی این دوران است. تحقیقات متعددی نقش اسیدفولیک را در پیشگیری از بروز ناهنجاریهای جنینی به ویژه نقایص لوله عصبی، کم خونی در زنان باردار، بیماریهای قلبی و عروقی و برخی از سرطانها نشان دادهاند.
روش کار: این پژوهش یک مطالعهی نیمه تجربی است. تعداد نمونهها شامل 130 زن متأهل در سنین باروری (45-15سال) مراجعهکننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر کرمانشاه بود که بهصورت تصادفی انتخاب شدند. این پژوهش در دو مرحله انجام گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود. هر یک از واحدهای مورد پژوهش پس از انجام آزمون اولیه در یک جلسه آموزشی چهرهبهچهره به مدت 15 دقیقه شرکت کردند و دو هفته بعد دوباره همان پرسشنامه توسط پژوهشگر تکمیل گردید. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از روشهای آمار توصیفی (جداول توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون کای اسکوئر و آزمون تی) استفاده شد.
یافتهها: نتایج این پژوهش نشان داد بین میزان آگاهی واحدهای مورد پژوهش (0001/p≤0 و 381/27-=t) و میزان به کارگیری مکمل اسیدفولیک (0001/0=p و 968/42=X2) قبل و بعد از آموزش اختلاف معنادار وجود داشت. همچنین بر اساس نتایج تحقیق، آموزش در افزایش آگاهی لزوم استفاده و بهکارگیری مکمل اسیدفولیک در محدودهی سنی 29-25 سال، افراد دارای تحصیلات دیپلم، زنان خانهدار، دارای همسران با تحصیلات دیپلم و شغل آزاد و سابقهی یک بار حاملگی بیشترین تأثیر را داشته است.
نتیجهگیری: مطابق با یافتههای پژوهش، میزان آگاهی و بهکارگیری مکمل اسیدفولیک بعد از آموزش به میزان زیادی افزایش پیدا کرد که گویای اهمیت آموزش بهداشت و نقش مهمی است که پرسنل بهداشتی از جمله ماماها در این زمینه دارند. پیشنهاد میشود با آموزشهای مداوم و جامع به زنان در سنین باروری، آنها را از اهمیت مصرف مکمل اسیدفولیک آگاه کرد.