مینو پاکگوهر، ماندانا میرمحمدعلیئی، محمود محمودی، فرناز فرنام،
دوره 11، شماره 4 - ( 10-1384 )
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به شیوع بیماریهای مقاربتی و افزایش رفتارهای پر خطر جنسی از یک سو و اعتقادات و باورهای نادرست و عدم آگاهی از جنبههای مختلف مسایل جنسی از سوی دیگر، آموزش بهداشت جنسی یکی از اصول اساسی در ارتقای بهداشت فرد و جامعه به شمار میآید. مشاوره قبل از ازدواج یکی از بهترین فرصتها در جهت نیل به این مقصود میباشد. هدف این مطالعه بررسی تأثیر مشاوره قبل از ازدواج با محتوی آموزشی ویژه بر رعایت بهداشت جنسی میباشد.
روش بررسی: این مطالعه یک بررسی نیمه تجربی است. بدین منظور از بین زوجینی که برای دریافت گواهی ازدواج به مراکز بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران مراجعه نموده بودند، 32 زوج در گروه شاهد و 32 زوج در گروه مداخله به طور تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. برای گروه مداخله سه جلسه یک ساعته با تأکید بر بهداشت جنسی شامل تنظیم خانواده، بهداشت دستگاه تناسلی، بهداشت مقاربت، جنبههای مختلف مسایل جنسی، و تفاوتهای احساسی - روانی زن و مرد در نظر گرفته شد. گروه شاهد، در کلاسهای عادی این مراکز با محوریت مسایل تنظیم خانواده و آزمایشات قبل از ازدواج شرکت کردند. به هر دو گروه پرسشنامههایی ارایه شد که میبایست 6 ماه بعد از مشاوره تکمیل گردد. ابزار گردآوری اطلاعات 10 سؤال مربوط به مشخصات فردی و 10 سؤال نیز برای بهداشت جنسی بود. با استفاده از نرمافزار آماری SPSS و برای تأیید همسانی دو گروه از آزمونهای مجذور کای و فیشر و برای مقایسه بهداشت جنسی در دو گروه از آزمون منویتنی استفاده شده است.
یافتهها: در گروه مداخله اکثریت زوجین (9/96%) رعایت بهداشت جنسی در حد خوب را نشان دادند. حال آن که در گروه شاهد بیشترین درصد زوجین (4/59%)، رعایت بهداشت جنسی را در حد متوسط گزارش دادند. آزمون منویتنی با 000/0=p اختلاف معناداری را در رعایت بهداشت جنسی در دو گروه مداخله و شاهد نشان داد.
نتیجهگیری: برای بالا بردن کیفیت مشاوره قبل از ازدواج علاوه بر تجدید نظر در محتوی آموزشی باید زمان بیشتری را به این کلاسها اختصاص داد. نتایج این مطالعه نشان داد با فراگیر کردن محتوی آموزشی میتوان رعایت بهداشت جنسی را در افراد به نحو چشمگیری افزایش داد.