1 نتیجه برای روشهای کاهنده خستگی
شیوا سادات بصامپور، علیـرضا نیکبخت نصرآبادی، سقراط فقیهزاده، فاطمه منجذبی،
دوره 11، شماره 4 - ( 10-1384 )
چکیده
زمینه و هدف: 75-90درصد از بیماران مبتلا به ام اس از خستگی رنج میبرند، اهمیت خستگی و اثرات آن بر زندگی بیماران لزوم استفاده از روشهای کاهنده خستگی غیردارویی را مورد تأکید قرار داده است.
روش بررسی: مطالعه حاضر از نوع پیمایشی - مقطعی است که تعداد 100 نفر به روش نمونهگیری تصادفی ساده انتخاب شدند. روش گردآوری دادهها پرسش و پاسخ و ابزار آن پرسشنامه بود. جهت اندازهگیری خستگی از مقیاس اندازهگیری شدت خستگی (FSS)، همچنین جهت اندازهگیری میزان بهکارگیری و اثربخشی روشهای کاهنده خستگی از پرسشنامه روشهای کاهنده خستگی و مقیاس راحتی از خستگی استفاده گردید. دادههای جمعآوری شده توسط نرمافزار SPSS مورد بررسی قرار گرفت، جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آزمونهای مجذور کای و دقیق فیشر استفاده شده است.
یافتهها: نتایج نشان داد بیشترین درصد واحدهای مورد مطالعه (63%) دچار خستگی شدید (70-40) بودند. همچنین شایعترین روشهای کاهنده خستگی عبارت بود از: دراز کشیدن (51%) تماشا کردن تلویزیون (30%) استراحت دورهای (28%) نشستن بدون انجام فعالیت (28%). اثربخشترین روشهای کاهنده خستگی مورد استفاده بیماران در پژوهش حاضر خوابیدن (17/8)، چرت روزانه (4/8)، دوش آب ولرم (25/7)، دوری از گرما (16/7) و نرمش کردن (14/7) بوده است. در بررسی علایم همراه با خستگی نتایج نشان داد که شدت خستگی بر برخی علایم مثل کرختی اندامها، گسستگی فکری، اختلال در حافظه، بیحوصلگی، نداشتن ظرفیت انجام کار، احساس ضعف و بیحالی و تغییر وزن (کاهش یا افزایش وزن) تأثیر داشته است. میان شدت خستگی و اثربخشی کلی روشهای کاهنده خستگی ارتباط معکوس بوده و معنادار نمیباشد (063/0-=r و 532/0=p). به عبارتی هنگامی که شدت خستگی در بیماران مبتلا به MS بالا میرود هیچ روشی نمیتواند به طور کامل این خستگی را بر طرف نماید.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد مؤثرترین روشهای کاهنده خستگی: خوابیدن، چرت روزانه، دوش آب و لرم، دوری از گرما و نرمش کردن بوده است. در این بیماران آموزشهای پرستاری، فعالیتهای روزانه و مراقبتها باید به گونهای باشد که بیمار در فواصل متناسب اقداماتی جهت کاهش خستگی خود انجام دهد. اما چنانچه بیمار به سطح بالای خستگی برسد استفاده از هر روشی؛ از آسانترین و در دسترسترین میتواند در کاهش خستگی مؤثر باشد.