هرمز سنایی نسب، حجت رشیدی جهان، رضا توکلی، حمیدرضا توکلی، فرخنده امینشکروی،
دوره 15، شماره 2 - ( 7-1388 )
زمینه و هدف: افزایش بیرویه جمعیت یکی از مشکلات دنیای امروز است. بخشی از این افزایش جمعیت ناشی از حاملگیهای ناخواسته است؛ این پدیده در عین حال یکی از علل مهم مرگ مادران و کودکان بوده و ممکن است به سقط جنینهای غیرقانونی منجر شود، عوارض جسمانی و روانی برای مادر بر جای گذارد و هزینههای درمانی و بیمارستانی جامعه را افزایش دهد. هدف از این مطالعه تعیین میزان حاملگیهای ناخواسته و عوامل مؤثر بر آن درمادران باردار مراجعهکننده به مراکز بهداشتی و درمانی شهرستان سمنان است. روش بررسی: این مطالعه توصیفی مقطعی در مورد 229 مادر باردار مراجعهکننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرستان سمنان در سال 1382 که حداقل دارای یک فرزند زنده بوده و به روش نمونهگیری تصادفی انتخاب شدهاند، انجام گرفته است. اطلاعات از طریق مصاحبه و ثبت در پرسشنامه جمعآوری شده، سپس با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی در نرمافزاز SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
یافتهها: میانگین سن ازدواج مادران 75/19 سال و میانگین سن فعلی آنان 7/30 سال است. میزان شیوع حاملگی ناخواسته 3/32% میباشد. از مهمترین نتایج مطالعه میتوان به ارتباط معنادار متغیرهای سن ازدواج (05/0p<)، سن فعلی مادر (05/0p<)، سطح تحصیلات (05/0p<)، تعداد فرزندان (01/0p<)، وضعیت اشتغال مادر (05/0p<) و درآمد خانواده (01/0p<) با نوع حاملگی اشاره کرد. به عبارت دیگر، قرار داشتن مادران در سنین کمتر از 24 و بیشتر از 29 سال، ازدواج در سنین کمتر از 25 سال، سطح تحصیلات پایینتر، تعداد فرزندان بیشتر، خانهدار بودن و سطح درآمد پایینتر خانواده با شیوع بیشتر حاملگیهای ناخواسته همراه بوده است.
نتیجهگیری: با توجه به بالا بودن میزان شیوع حاملگیهای ناخواسته در جامعه مورد مطالعه، انجام برنامههای مداخلهای مانند آموزش نحوه استفاده صحیح از روشهای پیشگیری از بارداری ضروری است.