علی بیکمرادی، آزاده ظفری، خدایار عشوندی، مهردخت مزده، قدرتالله روشنایی،
دوره 20، شماره 1 - ( 1-1393 )
زمینه و هدف: درد یکی از مشکلات شایع بیماران مولتیپل اسکلروزیس است. استفاده از آرامسازی برای کاهش درد بیماران رو به افزایش است. آرامسازی پیشرونده عضلانی روشی است که باعث ایجاد آرامش در عضلات میشود. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر آرامسازی پیشرونده عضلانی بر شدت درد بیماران مولتیپل اسکلروزیس انجام یافته است .
روش بررسی: این کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده با استفاده از نمونهگیری در دسترس در مورد 70 بیمار عضو انجمن مولتیپل اسکلروزیس شهر همدان در سالهای 92-1391 انجام یافته است. معیارهای ورود به مطالعه شامل: تشخیص قطعی مولتیپل اسکلروزیس، سن 65-20 سال، توانایی انجام تمرینات روزانه به مدت 20 دقیقه، احساس درد و EDSS برابر یا کمتر از 5/4 بود. بیماران به طور تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. ابتدا درد بیماران در دو گروه با مقیاس دیداری سنجش درد ( VAS ) اندازهگیری و آموزش آرامسازی در گروه آزمون طی 12 جلسه 40 دقیقهای سه بار در هفته به مدت 4 هفته انجام یافت و بیماران در طی 8 هفته تمرینات را در منزل انجام دادند در گروه شاهد تنها مراقبتهای معمول انجام گرفت. سپس درد بیماران در دو گروه بعد از 8 هفته مجدداً بررسی شد. دادهها با استفاده از آزمونهای تیزوجی و مستقل در نرمافزار SPSS v.16 انجام یافت .
یافتهها : آرامسازی بر کاهش درد بیماران زن مولتیپل اسکلروزیس تأثیر معناداری داشت (05/0 p< ). به طوری که در گروه آزمون میانگین شدت درد بیماران از 75/1 ± 60/4 به 88/1 ± 26/3 کاهش یافت و در گروه شاهد میانگین شدت درد از 96/1 ± 83/4 به 09/2 ± 71/4 تغییر یافت که از نظر آماری معنادار نبود (292/0= p ) .
نتیجهگیری: با توجه به تأثیر آرامسازی پیشرونده عضلانی بر کاهش درد مزمن بیماران مورد بررسی و هزینه کم، ایمنی و سادگی آن، این اقدام می تواند به عنوان یک درمان مکمل برای کاهش درد بیماران مولتیپل اسکلروزیس مورد استفاده قرار گیرد .