زمینه و هدف: زایمان زودرس یک عامل مهم مرگ و میر و عوارض طبی نوزاد و جنین است. همچنین کم وزنی زمان تولد از عوامل خطر مرگ و میر و ابتلا نوزادان به بیماریهای مختلف در دوره نوزادی و مراحل بعدی زندگی آنها میباشد. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط CRP نیمه اول بارداری با وقوع زایمان زودرس و کم وزنی زمان تولد انجام یافته است.
روش بررسی: در این مطالعه کوهورت آیندهنگر ۴۰۰ نفر خانم باردار که طی سالهای ۸۷ و ۸۸ به مطب پزشکان متخصص زنان در شهر نور مراجعه میکردند، مورد مطالعه قرار گرفتند. سطح سرمی CRP آنان در زمان زیر ۲۰ هفتگی بارداری اندازهگیری شد و این افراد تا زمان زایمان پیگیری شدند. ابزار لازم جهت گرد آوری اطلاعات عبارت بودند از: متر، ترازوی استاندارد، پرسشنامه. دادهها توسط نرمافزار آماری SPSS v,۱۵ ، با روشهای آزمون کای دو، آنالیز رگرسیون لجستیک و منحنی ROC، تجزیه و تحلیل شدند. p-value کمتر از ۰۵/۰ معنادار در نظر گرفته شد.
یافتهها: در آنالیز رگرسیون لجستیک با در نظر گرفتن سن بالای ۳۵ سال، اشتغال مادر، سابقه زایمان زودرس، سابقه سقط، حاملگی اول، وضعیت اقتصادی نامطلوب و وجود فرد سیگاری در نزدیکان، ارتباط معناداری بین سطح CRP و زایمان زودرس یافت شد (۰۰۱/۰p< ، ۲۴/۱= ORو ۳۸/۱-۱۱/۱=CI ۹۵%). سطح مؤثر CRP (نقطه برش=cut off point) در زایمان زودرس با استفاده از آنالیز Roc curve با حساسیت ۸۱% و ویژگی ۶۴%، mg/l۴۵/۳ بود. در آنالیز رگرسیون لجستیک با در نظر گرفتن وضعیت اقتصادی نامطلوب، سابقه زایمان با وزن کم نوزاد، سابقه سقط، تعداد حاملگی، حاملگی اول و وجود فرد سیگاری در نزدیکان، ارتباط معناداری بین سطح CRP و کم وزنی زمان تولد یافت شد (۰۰۵/۰p<، ۳۱/۱=OR و ۵۹/۱-۰۸/۱=CI ۹۵%). سطح مؤثرCRP برای کم وزنی زمان تولد با استفاده از آنالیز Roc curve با حساسیت ۵/۸۷% و ویژگی ۷۴%، mg/l ۷۵/۴ بود.
نتیجهگیری: به نظر میرسد نشانگر التهابی CRP، میتواند در شناسایی مادران در معرض خطر زایمان زودرس و کم وزنی زمان تولد کمککننده باشد؛ البته برای اثبات این رابطه به مطالعات وسیعتری نیاز است.