سوید محمود، واشقانی مریم، کلانتر هرمزی محمدرضا، آذرپیرا نگار، عزیزی ذبیحاله، رنجبر عمرانی غلامحسین. اثر پیوگلیتازون بر استئوپروز ناشی از گلوکوکورتیکوئیدها در موش صحرایی. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1389; 9 (3) :235-240
URL: http://ijdld.tums.ac.ir/article-1-167-fa.html
چکیده: (6675 مشاهده)
مقدمه: گلوکوکورتیکوییدها، شایعترین علت استئوپروز ناشی از دارو هستند. تیازولیدین دیونها مانند پیوگلیتازون، آنتاگونیست گلوکوکورتیکوییدها در متابولیسم قند و چربی میباشند و در درمان دیابت ناشی از مصرف گلوکوکورتیکوییدها نیز مصرف میشوند. در برخی مطالعات این داروها باعث کاهش توده استخوانی شدهاند. این مطالعه اثر پیوگلیتازون بر استئوپروز ناشی از گلوکوکورتیکوییدها را بررسی میکند.
روشها:80 سر موش (سن10 هفته؛ 40 نر و40 ماده) به صورت تصادفی در چهارگروه قرار گرفتند. گروه A: آمپول متیل پردنیزولون سوکسینات سدیم (MMS) mg/kg 5 سه بار در هفته زیر جلدی، گروه B: MMS و پیوگلیتازون mg/kg 30 روزانه خوراکی و گروه C: پیوگلیتازون به مدت چهار هفته دریافت کردند. گروه D به عنوان کنترل بود. در پایان استخوانهای مهره کمری، ران و فک جدا شدند و پس از آمادهسازی، شاخصهای هیستومرفولوژی (ضخامت ترابکولها و کورتکس، حجم استخوان ترابکولار و کورتیکال) بررسی شدند. تفاوت کمتر از 05/0 معنیدار تلقی شد.
یافتهها: در گروه B نسبت به A، حجم استخوان ترابکولار مهره بیشتر ولی حجم استخوان کورتکس مهره کمتر بود. در گروه B نسبت به گروه D، ضخامت ترابکولها و کورتکس مهره، ضخامت کورتکس، حجم استخوان ترابکولار و کورتیکال فک کمتر بود. گروه C با D، موشهای نر با ماده و شاخصهای مختلف استخوان ران در چهار گروه تفاوت معنیداری نداشتند.
نتیجهگیری: در این مطالعه پیوگلیتازون به تنهایی باعث کاهش توده استخوان در هیچیک از نواحی نشد. مصرف همزمان پیوگلیتازون اثر حفاظتی در استخوان ترابکولار مهره داشت ولی استفاده توام این دارو، به طور سینرژیستیک توده استخوانی کورتیکال مهره و فک را کاهش داد .
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1388/9/14 | پذیرش: 1388/11/25 | انتشار: 1392/7/27