عسگری طایی فرزانه، قندچی زهره، مصطفوی سیدعلی، حسینزاده پیام، محمودی مجدآبادی محمود، کشاورز سیدعلی. کنترل گلایسمی در ارتباط با رژیم غذایی و برنامه انسولین درمانی در بیماران دیابتی نوع 1. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1391; 11 (4) :384-392
URL: http://ijdld.tums.ac.ir/article-1-42-fa.html
1- گروه تغذیه و بیوشیمی، دانشکده بهداشت، پردیس بینالملل، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- گروه آمار و اپیدمیولوژی، پردیس بینالملل، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- گروه تغذیه و بیوشیمی، دانشکده بهداشت، پردیس بینالملل، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، s_akeshavarz@yahoo.com
چکیده: (6269 مشاهده)
مقدمه: یکی از عمدهترین نگرانیها در کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 کنترل گلایسمی است. هدف این مطالعه تعیین چگونگی کنترل گلایسمی در ارتباط با رژیم غذایی و برنامه انسولین درمانی در بیماران دیابتی نوع 1 است.
روشها: در مطالعه توصیفی - مقطعی حاضر،85 کودک دیابتی نوع یک عضو انجمن دیابت ایران با میانگین سنی 2±2/14 سال مورد بررسی قرارگرفتند. برای بیماران یادآمد24 ساعته خوراک برای 3 روز تکمیل شد. جهت بررسی وضعیت کنترل گلایسمی از شاخص هموگلوبین گلیکوزیله استفاده شد.
یافتهها: میانگین درصد هموگلوبین گلیکوزیله افراد شرکت کننده در این پژوهش 9/1 ± 1/8 درصد بود. اکثر بیماران (57%) کنترل مطلوبی روی سطوح قند خون خود نداشتند. بین سطوح HbA1C و تعداد وعدههای غذایی (02/0(P=، دفعات پایش قند خون در روز (004/0(P= و سطح تحصیلات مادر (003/0(P= ارتباط معکوس معنیدار مشاهده شد. بین دفعات مراجعه به پزشک (01/0 = (P، دفعات بستری شدن در بیمارستان در سال گذشته (002/0 = (P، و بعد خانوار (001/0(P= با سطوح HbA1C ارتباط معنیدار بود.
نتیجهگیری: با توجه به کنترل نامناسب گلایسمی در اکثر بیماران دیابتی نوع 1 مورد بررسی، لزوم تبیین راهکارهای موثر درمانی و تغذیهای در این بیماران ضروری به نظر میرسد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1390/11/15 | پذیرش: 1390/12/24 | انتشار: 1392/8/4