Moazami Goodarzi H, Larijani B, Keshtkar A, Khashayar P. PREVALENCE AND ASSOCIATED FACTORS OF T-SCORE DISCORDANCE BETWEEN LUMBAR SPINE AND FEMORAL NECK IN POSTMENOPAUSAL WOMEN: A 11-YEAR IROSTEOPS STUDY . ijdld 2014; 13 (2) :182-187
URL:
http://ijdld.tums.ac.ir/article-1-5114-fa.html
معظمی گودرزی حبیب، لاریجانی باقر، کشتکار عباسعلی، خشایار پاتریشیا. فراوانی دیسکوردنس تراکم استخوانی ستون فقرات با گردن فمور و ارزیابی برخی عوامل موثر بر آن در زنان یائسه: نتایج مطالعه 11 ساله IROSTEOPs. مجله دیابت و متابولیسم ایران. 1392; 13 (2) :182-187
URL: http://ijdld.tums.ac.ir/article-1-5114-fa.html
1- مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، پژوهشکده علوم بالینی غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم، پژوهشکده علوم بالینی غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، emrc@tums.ac.ir
3- مرکز تحقیقات استئوپروز، پژوهشکده علوم بالینی غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده: (6923 مشاهده)
مقدمه: دیسکوردنس (عدم توافق بین تراکم استخوان اندازهگیری شده در مناطق مختلف استخوانی میتواند در تصمیمگیری پزشک برای شروع و یا عدم شروع درمان تاثیرگذار باشد. مطالعه حاضر به بررسی فراوانی دیسکوردنس میان مقادیر T-score اندازهگیری شده در ستون فقرات و گردن فمور و همچنین عوامل خطر آن در جمعیت زیادی از زنان یائسه ایرانی میپردازد.
روشها: پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی براساس اطلاعات مطالعه IROSTEOPs بهدست آمده از 8146 خانم یائسه که در تهران از سال 1380 تا 1390 به مرکز سنجش تراکم استخوان بیمارستان شریعتی وابسته به دانشگاه علوم پزشـکی مراجعه نمودهاند، میباشد. براساس دسته بندی تراکم استخوان افراد در گروه دارای دیسکوردنس جزیی و اساسی و بدون دیسکوردنس تقسیم بندی شدند و سپس عواملی که ممکن بود در ایجاد این دیسکوردنس نقش داشته باشند با استفاده از آزمون آماری رگرسیون لجستیک تک و چند متغیره بررسی شدند.
یافتهها: دیسکوردنس (عدم توافق میان سطوح مختلف تراکم استخوانی در ستون فقرات و گردن فمور) در 3741 (9/45%) افراد مورد مطالعه وجود داشته و در مابقی کونکوردنس گزارش گردید. آنالیز رگرسیون لجستیک چند متغیره نشان داد که سن بالا، حاملگی مکرر و نمایه توده بدنی (BMI) از مهمترین فاکتورهای خطر موثر در بروز دیسکوردنس بودند؛ این در حالیست که مصرف هورمون جایگزینی در بروز دیسکوردنس اثر محافظتی داشتند.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه به نظر میرسد برای جمعیت ایرانی بخصوص زنان یائسه همچنان سنجش تراکم استخوانی در دو سایت مختلف ضروری است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1392/12/13 | پذیرش: 1392/12/13 | انتشار: 1392/12/13