گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکدهی علوم کشاورزی و منابع طبیعی ، ghannadiasl@uma.ac.ir
چکیده: (3614 مشاهده)
مقدمه: ناامنی غذایی با کنترل ضعیف قند خون همراه است. از این رو، مطالعهی حاضر با هدف تعیین امنیت غذایی در بیماران دیابتی نوع دو در اردبیل انجام شد.
روشها: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 153 بیمار دیابتی نوع دو (98 زن و 55 مرد) در اولین ویزیت خود در کلینیک تغذیه در سال 1395 انتخاب شدند. مشارکت کنندگان بعد از اندازهگیری وزن و قد، پرسشنامههای ثبت غذایی سه روز (2 روز عادی و یک روز تعطیل) را تکمیل کردند. با استفاده از نرمافزار آنالیز غذایی N4 مقدار دریافت انرژی، درشت مغذیها و ریزمغذیها محاسبه شد. ناامنی غذایی با مقایسهی مقادیر دریافت مواد مغذی با مقادیر مجاز توصیه شده اندازهگیری شد. از آزمونهای تی تک نمونهای و تی مستقل برای انجام مقایسه استفاده شد.
یافتهها: میانگین سن، مدت بیماری و نمایهی تودهی بدنی مشارکت کنندگان بهترتیب 36/7±56/49 (سال)، 46/5±34/6 (سال) و 25/4±55/28 (کیلوگرم بر مترمربع) بود. فقط 6/19 درصد مشارکت کنندگان در محدودهی طبیعی وزن قرار داشتند. میانگین مصرف انرژی 59/515± 20/1922 کیلوکالری در روز بود. کربوهیدرات، پروتئین و چربی بهترتیب 26/63، 86/14 و 88/21 درصد انرژی دریافتی را تشکیل دادند. مصرف ریز مغذیها (کلسیم، منیزیم، ویتامینهای A، E و C) کمتر از مقادیر مجاز توصیه شده بود.
نتیجهگیری: ناامنی غذایی بهویژه در مصرف کلسیم، منیزیم، ویتامینهای A، E و C در بیماران دیابتی نوع دو شایع بود. توصیه میشود این بیماران برای مقادیر مورد نیاز رژیمیشان آموزش داده شوند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1396/5/24 | پذیرش: 1397/4/25 | انتشار: 1397/4/24