گروه مهندسی صنایع، واحد بندرعباس، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرعباس، ایران ، n.rafiei@iau-tnb.ac.ir
چکیده: (897 مشاهده)
مقدمه: دیابت سالانه باعث مرگومیر فراوانی میشود و تعداد افراد زیادی که به این بیماری مبتلا هستند به اندازهی کافی وضعیت سلامت خود را درک نمیکنند. این مطالعه یک مدل مبتنی بر دادهکاوی بهمنظور تشخیص و پیشبینی زودهنگام دیابت پیشنهاد میکند.
روشها: با وجود اینکه تکنیک کا-میانه ساده است و میتوان آن را برای طیف گستردهای از انواع دادهها استفاده کرد، اما نسبت به موقعیتهای اولیه مراکز خوشه که نتیجهی نهایی خوشه را تعیین میکنند بسیار حساس است، بهطوریکه یا یک مجموعه دادهی خوشهبندی شده مناسب و کارا را برای مدل رگرسیون لجستیک فراهم میکند و یا مقدار کمتری داده را در نتیجهی خوشهبندی ناصحیح مجموعه دادهی اصلی ارائه میدهد. از اینرو، عملکرد مدل رگرسیون لجستیک را محدود میکند. هدف اصلی این مقاله تعیین راههای بهبود خوشهبندی کا-میانه و نتیجهی دقت رگرسیون لجستیک است. از اینرو، الگوریتم پیشنهادی شامل تکنیکهای تحلیل مؤلفههای اصلی، کا-میانه و مدل رگرسیون لجستیک است.
یافتهها: نتایج بهدستآمده از این مطالعه نشان میدهد که توانایی بهدست آوردن نتیجه دقت خوشهبندی کا-میانه بسیار بالاتر از آن چیزی است که سایر محققان در مطالعات مشابه بهدست آوردهاند. همچنین در مقایسه با نتایج بهدستآمده از سایر الگوریتمها، مدل رگرسیون لجستیک در سطح بهبود یافتهای در پیشبینی شروع دیابت اجرا شد. مزیت واقعی دیگر این است که الگوریتم پیشنهادی توانست با موفقیت یک مجموعه دادهی جدید را مدل کند.
نتیجهگیری: بهطور کلی، رویکرد پیشنهادی میتواند به شکل تأثیرگذاری در پیشبینی و تشخیص زودهنگام دیابت استفاده شود.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1401/9/28 | پذیرش: 1401/12/3 | انتشار: 1402/3/10