1- پژوهشکده علوم بالینی غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- پژوهشکده علوم بالینی غدد و متابولیسم، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، maryam_peimani@yahoo.com
چکیده: (7430 مشاهده)
مقدمه: امروزه اینترنت رسانهای موثر با توان بسیار گسترده و بالا جهت تبادل اطلاعات بشمار میآید و در سالهای اخیر استفاده از برنامههای آموزشی مبتنی بر وب در پیشگیری و درمان بیماریهای مزمن مانند دیابت مورد توجه قرار گرفته است. این فنآوری فرصتی را فراهم میآورد که آموزش و مراقبت از انحصار کلینیک و بیمارستان خارج شده و به محل کار و زندگی بیماران منتقل شود، بدون اینکه به ازای اضافه شدن هر کاربر هزینه بیشتری تحمیل گردد. این مرور، بحثی توصیفی از مداخلات رفتاری وب محور در درمان دیابت نوع دو ارائه میدهد.
روشها: جستجوی این مرور نظاممند در پایگاههای Medline ,Cochrane ,EMBASE, Web of Science و PsycINFO انجام شده و مقالات انگلیسی زبان منتشر شده در فاصله سالهای 2000 تا 2012 که مرتبط با مداخلات اینترنت محور در مورد رفتارهای خودمراقبتی، فعالیت بدنی، رژیم غذایی یا کاهش وزن در بالغین با هدف کنترل دیابت نوع دو بودند بازیابی شدند. کلید واژههای جستجو عبارتاند از “diabetes” and “intervention” and (“web” or “internet”). تنها مطالعات کارآزمایی بالینی و نیمه تجربی وارد این مطالعه شدند.
یافتهها: با توجه به معیارهای ورود، 15 مطالعه کارآزمایی بالینی یا مداخله نیمه تجربی وارد مطالعه حاضر شدند. تعیین هدف، آموزش و تعلیم وابسته به شخص، داشتن بازخوردهای تعاملی و متقابل، و همچنین گروههای آنلاین حمایت همتایان از جمله رویکردهای موفق در مداخلات الکترونیکی درمان دیابت نوع دو بودند. از طرف دیگر، داشتن زمینه تئورتیکال قوی، استفاده همزمان از سایر فنآوریها نظیر تلفن همراه و پست الکترونیکی، و طولانیتر کردن مدت زمان مداخلات از جمله راهبردهای موثر در افزایش موفقیت مداخلات بودند.
نتیجهگیری: چنین بهنظر میرسد که مداخلات مبتنی بر وب، پیامدهای مطلوبی بههمراه خواهند داشت تنها به شرطی که از راهبردهای مناسب پژوهشهای الکترونیکی، بیشتر استفاده شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1393/4/21 | پذیرش: 1393/4/21 | انتشار: 1393/4/21