مقدمه: بیماریهای عروق کرونر قلب از شایعترین علل مرگ و میر در اغلب جوامع هستند. بالا بودن چربیهای خون بهصورت افزایش کلسترول تام، کلسترول کمچگال (LDL ) و تریگلیسرید از عوامل خطرزای شناخته شده قلبی هستند. کلسترول پرچگال (HDL) یک عامل محافظت کننده است. هر اقدامی در جهت کنترل این عوامل خطرزا اثر مستقیمی در افزایش سطح تندرستی مردم خواهد داشت. هدف از این مطالعه بررسی شیوع اختلالات چربیهای خون در جمعیت شهری بالای 20 سال رفسنجان است.روشها: در این مطالعه 247 مرد و 244 زن از نظر کلسترول تام، کلسترول LDL، کلسترول HDL و تریگلیسرید مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه های خون در صبح و بعد از 14 ساعت ناشتایی گرفته شد و برای تحلیل آماری از نرم افزار SPSS نسخه 11 استفاده شد.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار سن افراد مورد مطالعه 14/13±35/38 سال بود . 6/20% افراد دارای کلسترول بالا ،8/10% LDL بالا و 7/5% تریگلیسرید بالا و 4/8% HDL پایین داشتند. ارتباط مثبت و معنیداری بین سطح کلسترول تام، کلسترول LDL و تریگلسیرید با سن افراد وجود داشت یعنی با افزایش سن این مقادیر افزایش پیدا میکرد (001/0=p). بین غلظت HDL با سن افراد ارتباط منفی وجود داشت بهگونهایکه با افزایش سن HDL سرم کاهش معنی داری پیدا میکرد(000/0=p).
نتیجهگیری: حدود 29% جمعیت مورد مطالعه حداقل یکی از اختلالات لیپید را داشتند و این نشانه شیوع بسیار بالای این عامل مهم خطرزا است که نیازمند توجه ویژه و برنامهریزی دقیق است .