احمد فرجزاده شیخ، صالح زاهدیاصل، نرگس عسکری سبزکوهی، سمیه بریهمی،
دوره 6، شماره 1 - ( 5-1385 )
چکیده
مقدمه: با توجه به ارتباط هیپرکلسترولمی و بیماریهای قلبی عروقی، مطالعه در جهت معرفی روغنهایی که نقش کمتری در افزایش کلسترول خون دارند ضروری میباشد. یکی از این روغنها، روغن کنجد میباشد. در بررسی حاضر اثر ارده (حاوی روغن کنجد) بر لیپوپروتیینها و تریگلیسرید خون موش صحرایی مورد بررسی قرار گرفت.
روشها: شصت موش صحرایی نر از نوع آلبینو ویستار به وزن و سن تقریبی یکسان در 6 گروه 10 تایی تقسیم شدند. ابتدا هر 6 گروه بهمدت 20 روز تحت رژیم عادی یکسان قرار گرفته و سپس گروههای 6 گانه به مدت 30 روز تحت رژیمهای غذایی متفاوت قرار داده شدند.گروه 1 رژیم عادی، گروه 2 رژیم عادی بهعلاوه ارده، گروه 3 رژیم عادی به علاوه روغن آفتابگردان، گروه 4 رژیم پرکلسترول (رژیم عادی بهعلاوه 5/0% اسیدکولیک و 1% کلسترول)، گروه 5 رژیم پرکلسترول به علاوه ارده و گروه 6 رژیم پرکلسترول به علاوه روغن آفتاب گردان به مدت یک ماه مصرف کردند. در انتها، از طریق سینوس چشمی از موشها خونگیری به عمل آمد و غلظت کلسترول، تریگلیسرید و HDL سرم اندازهگیری شد. VLDL با استفاده از فرمول محاسبه گردید.
یافتهها: نتایج نشان داد که غلظت کلسترول خون موشهای تغذیه شده با ارده (mg/dl 3/2±2/38) بهطور معنیداری (01/0P<) نسبت به گروه 1 (9/5±5/49) کاهش داشت ولی این کاهش در گروه تغذیه شده با روغن آفتابگردان (گروه 3) معنیدار نبود. همچنین ارده به طور معنیداری باعث کاهش کلسترول موشهای تغذیه شده با رژیم پرکلسترول (گروه 5) شد. کاهش کلسترول در موشهای تغذیه شده با رژیم پرچرب به علاوه روغن آفتابگردان نیز مشاهده گردید. نتایج حاصل از بررسی تریگلیسرید حاکی از کاهش معنیدار (05/0P<) تریگلیسرید در موشهای گروه 2 در مقایسه با گروه کنترل (گروه 1) بوده است در صورتی که این کاهش در موشهای تغذیه شده با روغن آفتابگردان (گروه 3) معنیدار نبود. در گروههای تغذیه شده با رژیم پرکلسترول (گروههای 5 و 6) روغن آفتابگردان قادر به کاهش معنیدار تریگلیسرید نسبت به گروه کنترل (گروه 4) نبود. در بررسی HDL، اختلاف معنیداری بین گروههای تغذیه شده با ارده و روغن آفتابگردان با گروه کنترل مشاهده نشد. VLDL گروه2 بهطور معنیداری نسبت به گروه 1 کاهش یافت (05/0P<) ولی این کاهش در گروه 3 نسبت به گروه 1 معنیدار نیست. تغییرات VLDL در گروهای 5 و6 نیز نسبت به گروه 4 معنیدار نمیباشد.
نتیجهگیری: نتایج بررسی، نشان دهنده اثر کاهش دهنده ارده بر کلسترول و تریگلیسرید سرم در رژیم عادی و همچنین کاهش کلسترول در سرمهای هیپرکلسترولمی میباشد. با توجه به نتایج این مطالعه، پیشنهاد میگردد که اثر درمانی روغن کنجد در کاهش کلسترول افرادی که کلسترول خون بالا دارند مورد بررسی قرار گیرد.