مقدمه: بیماری کبد چرب غیرالکلی(NAFLD) بهعنوان یک بیماری رو به افزایش در بزرگسالان و کودکان در جهان مطرح است. چاقی، مقاومت به انسولین و هیپرتریگلیسیریدمی نقش اصلی در همهگیری این بیماری ایفا میکنند. NAFLD در افرادیکه الکل مصرف نمیکنند میتواند بهصورت استئاتوز ساده شروع شده تا استئاتوهپاتیت، فیبروز و سیروز پیشرفت نماید. سیتوکراتین ۱۸ (CK-۱۸) اصلیترین رشته پروتیئنی متوسط در کبد است. در آسیب سلولهای کبدی و مرگ سلولی در طی آپوپتوز، رشتههای CK-۱۸ در اثر تاثیر کاسپازها در جریان خون آزاد میشود. یکی از این روشهای غیرتهاجمی تشخیص، بیومارکرهای جدیدی هستند که از بین آنها CK۱۸ اخیراً بهعنوان یک مارکر آپوپتوزی و بسیار امیدوارکننده مطرح است. نشان داده شده در مبتلایان به NAFLD، افزایش استرس اکسیداتیو ممکن است به استئاتوهپاتیت غیرالکلی (NASH) منجر شود. فعالیت آنزیم پاراکسوناز ((PON۱ میتواند برای بررسی پراکسیداسیون لیپیدی و پیگیری بیماران مبتلا به NAFLD در نظر گرفته شود.
هدف پژوهش حاضر، بررسی سطح CK-۱۸ بهعنوان یک مارکر آپوپتوز سلولهای کبدی و آنزیم پاراکسوناز بهعنوان یک مارکر پراکسیداسیون لیپیدی بوده است.
این یک مطالعه شاهدار تصادفی است که سطح CK-۱۸، آنزیم پاراکسوناز و پروفایل لیپیدی در ۵۱ بیمار مبتلا به NAFLD بررسی شده با سونوگرافی، در مقابل ۳۰ فرد سالم اندازهگیری شده است. قطعه M۳۰ با روش الایزا ساندویچ برای تعیین سطوح در گردش اشکال مختلف از CK-۱۸ و بهعنوان بیومارکر جایگزین مرگ سلول پیشنهادشده است. آنتیبادی جهت تشخیص M۳۰، یک اپیتوپ جدید در موقعیت ۳۸۷-۳۹۶ از CK۱۸، بهاصطلاح CK۱۸-Asp۳۹۶ را شناسایی میکند که تنها پس از برش پروتئین توسط کاسپاز آشکار میشود و بهعنوان یک نشانگر انتخابی آپوپتوز فرض شده است. فعالیت PON۱ با استفاده از یک سوبسترای سنتتیک مورد سنجش قرار گرفت. از سوبسترای پاراکسون (دی اتیل پارا نیترو فنیل فسفات)، برای تعیین فعالیت PON۱ نسبت به پاراکسون در طول موج ۴۱۲ و دمای ۳۷ درجه استفاده شد.: این بررسی نشان میدهد سطح سیتوکراتین ۱۸ (۰۰۵/۰=p)، آنزیم پاراکسوناز (۰۳/۰=p)، تریگلیسیرید (۰۴/۰=p) و لیپوپروتیئن با چگالی پایین (۰۴/۰=P) در بیماران کبد چرب غیرالکلی در مقایسه با افراد سالم افزایش داشته است، همچنین بین CK-۱۸ و پاراکسوناز با مراحل اولیه بیماری کبد چرب همبستگی وجود دارد.: این مطالعه نشان میدهد که اندازهگیری سطح سیتوکراتین۱۸ میتواند در پیشبینی بیماران کبد چرب غیرالکلی مفید باشد و فعالیت آنزیم پاراکسوناز ((PON۱ میتواند برای بررسی پراکسیداسیون لیپیدی و پیگیری بیماران مبتلا به NAFLD در نظر گرفته شود.