بهزاد آزادبخت، عباس صارمی، مجتبی خانسوز،
دوره ۲۳، شماره ۲ - ( ۳-۱۴۰۲ )
چکیده
مقدمه: اثرات ورزش بر بافت کلیه در سندرم ترک، مبهم و نامشخص است. در این مطالعه، اثر ۸ هفته تمرین استقامتی بر سطوح پروتئین سیتوکروم C، کاسپاز ۸ و کاسپاز ۳ در بافت کلیۀ موشهای صحرایی دیابتی و دیابتی همراه با سندرم ترک مورد بررسی قرار گرفت.
روش ها: از ۳۲ سر موش صحرایی نر نژاد ویستار در این مطالعۀ تجربی استفاده شد. بعد از القاء دیابت موشهای صحرایی بهصورت تصادفی به ۴ گروه ۸ تایی تقسیم شدند. شامل: کنترل دیابت (D)، دیابت مرفین (D.M)، دیابت+تمرین استقامتی (D.ET)، دیابت مرفین+تمرین استقامتی (D.M.ET). سپس در گروههای معتاد، جهت وابستگی به مرفین از روش خوراکی استفاده شد. گروههای تمرین ۸ هفته پروتکل تمرین استقامتی را اجرا نمودند. در پایان مطالعه هم G موشهای صحرایی بیهوش، تشریح و کلیۀ آنها جدا و در دمای ۷۰- درجه جهت بررسیهای بعدی نگهداری شدند. سطوح پروتئین شاخصهای این مطالعه توسط کیتهای الایزا اندازهگیری شدند. دادهها با استفاده از آزمون آنوای یک راهه و تعقیبی توکی در سطح معنیداری ۰۵/۰P≤ تجزیهوتحلیل شدند.
یافتهها: نتایج این مطالعه کاهش معنیدار سطوح پروتئین کاسپاز ۳ در گروههای D.ET, (P=۰,۰۰۰)D.M.ET(P=۰,۰۰۰) و سیتوکروم C در گروههای D.ET, (P=۰,۰۰۰) D.M.ET (P=۰,۰۰۰) در مقایسه با گروه D را نشان داد (۰۵/۰≥P). همچنین سطوح پروتئین کاسپاز ۸ نیز در گروه D.M.ET (P= ۰,۰۱۵) در مقایسه با گروه D و گروه D.M.ET(P= ۰,۰۳۸) در مقایسه با گروه D.M کاهش معنیداری را نشان داد (۰۵/۰≥P).
نتیجهگیری: تمرین استقامتی احتمالاً میتواند بر میزان کاهش آپوپتوز بافت کلیۀ موشهای صحرایی دیابتی و دیابتی سندرم ترک اثر مثبت و محافظتی داشته باشد.
رضا امینی، عباس صارمی، محمدرضا آفرینش،
دوره ۲۴، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: بیماری آلزایمر شایعترین نوع زوال عقل است که بهصورت پیشرونده با ازدستدادن حافظه و واکنش به محیط همراه است. هدف این مطالعه بررسی تأثیر ۱۲ هفته تمرین مقاومتی همراه با دریافت سماق بر سطح سرمی SIR۳، SIR۴ و AMPK در موشهای نر آلزایمری بود.
روشها: در این مطالعۀ تجربی، موشهای صحرایی بـا سـن ۱۰-۸ هفته و میـانگین وزنـی ۳۰±۲۳۰ گرم بهصورت تصادفی به پنج گروه کنترل، آلزایمری، آلزایمری همراه با دریافت مکمل سماق، آلزایمری همراه با تمرین مقاومتی و آلزایمری همراه با تمرین مقاومتی و دریافت مکمل سماق تقسیم شدند. برای القای آلزایمر، ۸ میلیگرم/کیلوگرم تری متیل تین کلراید به همراه ۲۰۰ میکرولیتر نرمال سالین بهصورت درون صفاقی به موشها تزریق شد. تمرین مقاومتی بهمدت ۱۲ هفته و ۵ روز در هفته روی نردبان ویژۀ موش انجام گرفت. ۴۸ ساعت بعد از آخرین جلسۀ تمرین، نمونۀ خونی گرفته شد. سطح سرمی SIR۳، SIR۴ و AMPK به روش الایزا مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای بررسی تغییرات بین گروه کنترل با سایر گروهها از آزمون T مستقل و برای بررسی تفاوت سایر گروهها از آزمون آنالیز واریانس یکسویه و در صورت معنیداری از آزمون تعقیبی توکی، توسط نرمافزار SPSS نسخۀ ۲۹ در سطح معنیداری ۰۵/۰P< استفاده شد.
یافتهها: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که ۱۲ هفته تمرین مقاومتی موجب افزایش میزان SIR۳(۰۳۶/۰ P<)، SIR۴ (۰۲۹/۰ P<) و AMPK (۴۴۷/۰ P<) نسبت به گروه آلزایمری شده شد. بهعلاوه، اضافهکردن سماق به برنامۀ تمرین مقاومتی باعث تغییرات در میزان SIR۳ (۰۴۸/۰ P<)، SIR۴ (۰۲۴/۰ P<) و AMPK (۰۰۲/۰ P<) شد.
نتیجهگیری: نتایج ما پیشنهاد میکند که تمرین مقاومتی با بهبود سطح سیرتوئین ۳، سیرتوئین ۴ و آدنوزین مونوفسفات کیناز در موشهای آلزایمری همراه است و دریافت ترکیب آنتیاکسیدانی سماق منجر به مضاعف شدن این پاسخها میشود.