نصیر رستم بیگی، جاناتان ای.شاو، پروین میرمیران، آرش قنبریان، روبرت سی.اتکینز، مهدیه گلزرند، امیرعباس مؤمنان، فرزاد حدائق، آدریان جی.کامرون، اندرو فوربس، پاول زد.زیمت، اندرو ام.تونکین، فریدون عزیزی،
دوره ۱۰، شماره ۶ - ( ۹-۱۳۹۰ )
مقدمه: هدف از مطالعه حاضر مقایسه نقش دور کمر در تشخیص سندرم متابولیک و پیشگویی خطر دیابت در جوامع مختلف بود.
روشها: دو جمعیت مورد مطالعه در سال ۱۳۷۹ به صورت نمونهگیری خوشهای تصادفی در تهران (۸۲۵۹ =n) و استرالیا (۹۰۲۶ =n) انتخاب و حدود ۴ سال پیگیری شدند. میانگین سن در استرالیا ۵۱ سال و در تهران ۴۷ سال بود. ارتباط دور کمر با اجزای سندرم متابولیک با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و نقش دور کمر در پیشگویی بروز دیابت با استفاده از منحنی ROC تعیین شد.
یافتهها: شیوع سندرم متابولیک (۴۸ در برابر ۲۸%)، دور کمر بالا (۵/۵۸ در برابر ۵/۵۴%)، HDL-C پایین (۳۵ در برابر ۲/۱۱%) و تریگلیسرید بالا (۲/۵۲ در برابر ۶/۲۹%) به طور معنیداری در ایران و گلوکز ناشتا ≥ mg/dl۱۰۰ در استرالیا بالاتر بود
(۲۶ در برابر ۲۳%). فشارخون بالا در هر دو گروه تقریبا ۳۸% بود. همبستگی بین دور کمر و اجزای سندرم متابولیک در استرالیاییها قویتر بود: گلوکز پلاسمای ناشتا (۳۲/۰ در برابر ۲/۰)، HDL (۴۷/۰ در برابر ۱۶/۰)، تریگلیسرید (۳۸/۰ در برابر ۳۰/۰) و فشارخون سیستولی (۳۸/۰ در برابر ۳۶/۰). ناحیه زیر منحنی ROC برای دور کمر به عنوان پیشگویی کننده دیابت در زنان استرالیایی بالاتر بود (۷۶/۰ در برابر ۶۸/۰، ۰۰۱/۰>P) اما در مردان تفاوتی نداشت (۶۹/۰ در برابر ۷۱/۰، ۴/۰=P).
نتیجهگیری: دور کمر ارتباط محکمی با اجزای سندرم متابولیک در استرالیا دارد. ارتباط بین دور کمر و سندرم متابولیک یا بروز دیابت بین قومیتهای مختلف متفاوت است.