مقدمه: از علل مهم مرگ و میر افراد دیابتی، عوارض کلیوی دیابت میباشد. مطالعات قبلی نشان دادهاند که هیپرگلیسمی سبب تغییرات هیستولوژیکی و مورفومتریک در کلیه میشود. این مطالعه به منظور بررسی اثر درمانی عصاره هیدروالکلی برگ گیاه گزنه (Urtica dioica) بر تغییرات هیستولوژیک و مورفومتریک کلیه در موشهای صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین انجام شد.
روشها: در این مطالعه تجربی،30 سر موش صحرایی نر ویستار به سه گروه شاهد، دیابتی و درمانی تقسیم شدند. دیابت با تزریق داخل صفاقی استرپتوزتوسین (mg/kg80) در موشهای گروه دیابتی و درمانی القا شد. در گروه درمانی، پس از دیابتی شدن موشها با استرپتوزتوسین، به مدت چهار هفته عصاره هیدروالکلی برگ گیاه گزنه (day/mg/kg100) از طریق تزریق داخل صفاقی داده شد. در پایان هفته پنجم، پس از انجام آزمایش ها، کلیه حیوانات در محلول بافر فرمالین فیکس و رنگآمیزی گردید. آنالیز آماری مربوط به دادهها با استفاده از نرمافزار آماری SPSS و آزمون آماری آنالیز واریانس یکطرفه انجام گرفت.
یافتهها: میانگین گلوگز خون در پایان هفته پنجم در گروه کنترل، دیابتیک و درمانی به ترتیب 4/99 ، 7/454 و 4/447 تعیین شد که در گروه درمانی در مقایسه با گروه دیابتی، تغییری نداشت. نسبت وزن کلیه به وزن بدن در گروه شاهد، دیابتی و درمانی به ترتیب 42/0 ، 51/0 و 67/0 بدست آمد (05/0 < P). مساحت گلومرول در گروه شاهد، دیابتیک و درمانی به ترتیب 3/1335 ، 8/1441 و 59/1477 میکرومتر مربع تعیین گردید. قطر گلومرولها در گروه دیابتی 2/162 میکرومتر نسبت به گروههای شاهد (1/156) و درمانی(08/154) افزایش یافت. قطر لولههای نزدیک در گروه شاهد و دیابتی و درمانی به ترتیب 37/14، 26/15 و 47/16 میکرومتر تعیین گردید. قطر لولههای نزدیک در گروه دیابتیک و درمانی نسبت به گروه شاهد افزایش یافت. نسبت وزن کلیه به بدن، مساحت و قطر گلومرولها، لولههای دور و نزدیک در گروههای دیابتی و درمانی نسبت به گروه کنترل افزایش داشت. در گروه دیابتی، یافتههای آسیب شناسی به نفع گلومرولو اسکلروز بود. ساختار کلیه در گروه درمانی مانند گروه دیابتی بود و یافتههای آسیب شناسی به نفع گلومرولو اسکلروز بود.
نتیجهگیری: این مطالعه نشان داد که تجویز عصاره هیدروالکلی برگ گیاه گزنه، پس از القای دیابت، تأثیری بر شاخصهای مورفومتریک و هیستوپاتولوژیک نسج کلیه در اثر دیابت ندارد.