امیرعباس منظمی، حمید رجبی، رضا قراخانلو، علی مصطفایی، کبری امیدفر، وحید شهبازی ندر، حمیدرضا محمدی مطلق،
دوره ۱۲، شماره ۲ - ( ۱۰-۱۳۹۱ )
چکیده
Normal ۰ false false false MicrosoftInternetExplorer۴ مقدمه: هدف از مطالعه پیش رو تعیین اثر تمرین استقامتی بر بیان ژنهای مبادلهگر سدیم هیدروژن۱ (NHE۱) و هم انتقال دهنده سدیم بی کربنات ۱ (NBC۱) در عضله قلب رتهای دیابتی نوع ۲ بود.
روشها: تعداد ۴۰ رت نژاد ویستار نر در سن ۴ هفتگی با میانگین وزن ۸/۹±۷/۹۳ گرم انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه کنترل سالم (۷ سر رت) کنترل دیابتی (۹ سر رت) و تمرینی دیابتی (۹ سر رت) تقسیم شدند. دیابت از طریق ترکیب تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین و مصرف غذای پرچرب ایجاد و تمرین استقامتی (دویدن روی نوار گردان جوندگان، شروع با ۲۰ متر بر دقیقه تدریجاً به ۳۰ متر بر دقیقه در هفته آخر) به مدت ۷ هفته، بر گروه تمرینی دیابتی اعمال شد. جهت تایید مقاومت انسولین از مقادیر HOMA-IR استفاده گردید. ۴۸ ساعت پس از اتمام پروتکل تمرینی، رتها تشریح و عضلات قلب آنها استخراج شد. اندازهگیری انسولین پلاسما به روش الایزا، غلظت گلوکز پلاسما با روش آنزیمی گلوکز اکسیداز و میزان بیان ژن mRNA (NHE۱ و NBC۱) از طریق روش Real time- PCR انجام گرفت. میزان بیان ژن mRNA (NHE۱ و NBC۱) با استفاده از روش۲-∆∆CT محاسبه گردید. جهت تعیین معنیدار بودن تفاوت متغیرها بین گروههای تحقیق از آزمون آماری t مستقل و با استفاده از نرمافزار (permutation test) REST استفاده گردید. مقدار &alpha در تمامی مراحل برابر با ۰۵/۰ در نظر گرفته شد.
یافتهها: یافتههای تحقیق نشان داد مقادیر IR INDEX-HOMA در دو گروه دیابتی نسبت به گروه کنترل سالم بیشتر بود (۰۰۱/۰>P)، همچنین اختلاف معنیدار بین میزان بیان mRNA (NHE۱) بین گروه کنترل دیابتی و کنترل سالم دیده شد (۰۵/۰>P). میزان بیان mRNA (NHE۱ و NBC۱) گروه تمرینی دیابتی نسبت به گروه کنترل دیابتی افزایش داشت اما این افزایش معنیدار نبود (۰۵/۰>P). همچنین اختلاف معنیدار در بیان mRNA (NBC۱) بین گروه کنترل دیابتی و کنترل سالم یافت نشد (۰۵/۰>P).
نتیجهگیری: در مجموع نتایج تحقیق نشان داد که که بیان ژن mRNA (NHE۱ و NBC۱) در گروه کنترل دیابتی کاهش قابل ملاحظهای دارد و تمرین استقامتی میتواند این کاهش بیان را در گروه تمرینی دیابتی جبران و به سطوح نرمال نزدیک کند.
امیر عباس منظمی، حمید رجبی ، کبری امیدفر، علی مصطفایی ،
دوره ۱۳، شماره ۵ - ( ۴-۱۳۹۳ )
چکیده
مقدمه: هدف از تحقیق حاضر تعیین اثر تمرین استقامتی بر بیان ژنهای مبادله گر سدیم هیدروژن۱و هم انتقال دهنده سدیم بیکربنات ۱ در عضلات اسکلتی رتهای دیابتی نوع دو بود.
روشها: تعداد ۴۰ رت نژاد ویستار نر در سن ۴ هفتگی با میانگین وزن ۸/۹±۷/۹۳ گرم انتخاب و بهطور تصادفی به سه گروه کنترل سالم، کنترل دیابتی و تمرینی دیابتی تقسیم شدند. تمرین استقامتی به مدت هفت هفته (دویدن روی نوار گردان جوندگان)، بر گروه تمرینی دیابتی اعمال شد. میزان بیان mRNA (NHE۱ وNBC۱) از طریق تکنیک Real time- PCR انجام گرفت. از آزمون آماری t مستقل و نرمافزار REST جهت تعیین معنیدار بودن تفاوت متغیرها استفاده شد.
یافتهها: یافتههای تحقیق نشان داد بیان mRNA (NHE۱) در عضلات EDL و نعلی بهترتیب %۲۵ و%۱۹در گروه کنترل دیابتی نسبت به گروه کنترل سالم کاهش داشت که این میزان کاهش در هر دو عضله معنیدار بود (۰۵/۰>P). همچنین میزان کاهش در بیان mRNA (NBC۱) در عضلات بازکننده طویل انگشتان پا (EDL) و نعلی بهترتیب %۳۵و%۲۹ در گروه کنترل دیابتی نسبت به گروه کنترل بود که این میزان کاهش در هر دو عضله معنیدار بود (۰۵/۰>P). تمرین استقامتی موجب افزایش بیان NHE۱ mRNA و NBC۱ در گروه تمرین کرده دیابتی شد.
نتیجهگیری: در مجموع نتایج تحقیق نشان داد که که بیان mRNA (NHE۱ وNBC۱) در گروه کنترل دیابتی کاهش قابل ملاحظهای دارد و تمرین استقامتی میتواند این کاهش بیان را در گروه تمرینی دیابتی جبران و به سطوح نرمال نزدیک کند.
سعید اصلانی، شایان مصطفایی، سمانه سلطانی، الهام فرهادی، مهدی محمودی،
دوره ۱۹، شماره ۴ - ( ۲-۱۳۹۹ )
چکیده
مقدمه: نقش پلیمورفیسم ژنهای گیرندهی شبه ایمونوگلوبولینی (KIR) در بروز دیابت نوع یک (T۱D) در بسیاری از مطالعات بررسی شده و نتایج متفاوتی مشاهده شده است. هدف از انجام این متاآنالیز بررسی نتایج مطالعات قبلی و ارزیابی ارتباط بین پلیمورفیسمهای ژنهای KIR و خطر ابتلا به T۱D است.
روشها: پایگاههای اطلاعاتی پابمد/مدلاین و اسکوپوس برای انتخاب مطالعات مبتنی بر تأثیر پلیمورفیسم ژن های KIR بر استعداد ابتلا به T۱D تا نوامبر سال ۲۰۱۹ بهطور سیستماتیک مورد بررسی قرار گرفتند. پس از مرور نظامند سیزده مقاله منتشر شده مورد-شاهدی شامل ۲۲۸۵ بیمار و ۲۱۱۸ کنترل وارد متاآنالیز شدند. اندازهی اثر ارتباط، نسبت شانس (OR) با فاصلهی اطمینان ۹۵ درصد (CI) در نظر گرفته شد. ناهمگونی نسبت شانس در بین مطالعات پیشین با استفاده از آزمون Q کوکران و شاخص مجذور I و ارزیابی سوگیری مطالعه از طریق آزمونهای ایگر و بگ انجام گرفت.
یافتهها: نتایج این متاآنالیز ارتباط آماری معناداری را بین پلیمورفیسمهای (OR = ۰,۴۲, ۹۵%CI = ۰.۲۳–۰.۷۷; P = ۰.۰۰۵) KIR۲DL۱، KIR۲DL۲ (OR = ۱,۱۵, ۹۵% CI = ۱.۰۰-۱.۳۲; P = ۰.۰۴۸) و KIR۲DL۵ (OR = ۰,۸۶, ۹۵% CI = ۰.۷۵–۰.۹۸; P = ۰.۰۳) با استعداد ابتلا به T۱D نشان داد.
نتیجهگیری: براساس نتایج این مطالعه ژنهای KIR۲DL۱ و KIR۲DL۵ ممکن است بهعنوان ژنهای محافظتی در برابر T۱D در نظر گرفته شوند، در حالی که بهنظر میرسد KIR۲DL۲ یک عامل مستعدکننده برای این بیماری است.