مقدمه : با توجه به اهمیت هیپرلیپیدمی به عنوان یکی از مهمترین عوامل خطرساز بیماریهای قلبی و عملکرد اساسی کارنیتین در متابولیسم
لیپیدها ، در مطالعه حاضر سطوح سرمی کارنیتین آزاد و لیپیدها
و متوسط دریافت روزانه کارنیتین ، پروتیئن حیوانی و ریزمغذیهای مؤثر در بیوسنتز آن ، در ۳۱ مرد هیپرکلسترولمیک در مقایسه با ۳۱ مرد سالم (نورمولیپیدمیک) بررسی گردید.
روشها: اندازهگیری سطح کارنیتین آزاد سرم با استفاده از کیت آنزیماتیک شرکت Roche و اسپکتروفتومتر uv و بررسی دریافت مواد غذایی به روش یاد آمد ۲۴ ساعت و یادداشت غذایی انجام پذیرفت .
یافته ها: میانگین کارنیتین آزاد سرم در گروه هیپرکلسترولمیک به طور معنی داری بالاتر از میانگین این متغیر در گروه نورمولیپیدمیک بود ، [ به ترتیب۹۸/۴ ± ۹۴ / ۸۳ در مقابل ۶۷/۳ ± ۳۰/۴۴ میکرو مول در لیتر ( ۰۰۱/۰P < )]. در خصوص میانگین دریافت روزانه کارنیتین و مواد مغذی موثر در بیوسنتز آن در دو گروه مورد مطالعه تفاوت معنیداری مشاهده نشد.
نتیجه گیری: بالاتر بودن سطح سرمی کارنیتین آزاد در گروه هیپرکلسترولمیک را نمی توان ناشی از تفاوت در دریافت روزانه کارنیتین و یا پیشسازهای آن دانست . افزایش سطح سرمی این متغیر را میتوان به واکنش تطابقی بدن به صورت افزایش احتمالی در بیوسنتز ، افزایش آزادسازی از ذخائر بافتی و یا کاهش احتمالی در دفع ادراری کارنیتین در پاسخ به افزایش لیپیدهای سرم نسبت داد . انجام مطالعات بعدی جهت تعیین سازوکار افزایش سطح سرمی کارنیتین آزاد در بیماران هیپرکلسترولمیک مفید به نظر می رسد.