مقدمه: آدیپونکتین، یک پروتئین اختصاصی بافت چربی و متعلق به خانواده کالکتین می باشد که در پلاسمای انسان در سطح بالایی وجود دارد، این پروتئین از طریق مهار تولید TNF-a
1 توسط ماکروفاژها و مهار بیان sICAM-1
2 و sVCAM-1
3 و sE-Selectin
4 از اتصال مونوسیتها به سلولهای اندوتلیال جلوگیری کرده، میتواند در محافظت در برابر ضایعات عروقی نقش داشته باشد. در این مطالعه غلظت سرمی آدیپونکتین در بیماران دیابتی با و بدون بیماری قلبی عروقی بررسی شده است.
روشها: این تحقیق مورد- شاهدی در سال 85-84 بر روی 95 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم اصفهان انجام گرفت. این افراد بر اساس نتایج آنژیوگرافی به دو گروه دارای بیماری قلبی و عروقی و بدون بیماری قلبی و عروقی تقسیم شدند. این بیماران از نظر جنس و نمایه توده بدنی (BMI) همسان شدند. سطح سرمی آدیپونکتین به روش RIA اندازهگیری شد. در این بیماران علاوه بر آدیپونکتین، شاخصهایی مانند FBS، کلسترول، تری گلیسرید و HDL هم اندازهگیری گردید.
یافتهها: سطح سرمی آدیپونکتین در افراد دیابتی بدون بیماری قلبی و عروقی بالاتر از بیماران دیابتی با بیماری قلب و عروقی بود اما این اختلاف از نظر آماری معنیدار نبود.
نتیجهگیری: کاهش غلظت آدیپونکتین در افراد دیابتی میتواند عاملی برای ایجاد ماکروآنژیوپاتی باشد بنابراین میتوان پیشگویی کرد که تولید آدیپونکتین نوترکیب میتواند در معالجه و محافظت از بیماری قلبی عروقی در این بیماران مفید باشد. برای دستیابی به این هدف مطالعات بیشتری مورد نیاز است.
[1]- Tumor Necrosis Factor-a
[2] - Intracellular Adhesion Molecule-1
[3] - Vascular Cell Adhesion Molecule-1
[4] - Endothelial- Leukocyte Adhesion Molecule-1