خالید محمدزاده سلامت،
دوره 17، شماره 6 - ( 7-1397 )
چکیده
مقدمه: ارتباط بین آدیپوکاینها، مقاومت به انسولین و دیابت نوع دو به خوبی مشخص شده است. اما اثر انواع تمرینات ورزشی بر برخی از آدیپوکاینهای جدید و ارتباط آنها با مقاومت به انسولین به روشنی مشخص نیست. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثر تمرین تداومی و مقاومتی فزاینده بر سطوح سرمی آدیپونکتین، واسپین و مقاومت به انسولین مردان دارای اضافه وزن بود.
روشها: 33 مرد دارای اضافه وزن و چاق (میانگین نمایهی تودهی بدنی 3/27 کیلوگرم بر متر مربع) بهصورت تصادفی به 3 گروه 11 نفری شامل، 1-تمرین تداومی، 2-مقاومتی فزاینده و 3-کنترل تقسیم شدند. تمرین در گروههای تداومی و مقاومتی فزاینده بهمدت هشت هفته و سه روز در هفته انجام گرفت. قبل از شروع تمرین و72 ساعت پس از آخرین جلسهی تمرین، نمونهی خون آزمودنیها بهمنظور اندازهگیری مقادیر سرمی آدیپونکتین، واسپین، گلوکز و انسولین جمعآوری گردید.
یافتهها: پس از تمرین کاهش معناداری در مقادیر انسولین و افزایش معناداری در آدیپونکتین و واسپین سرم هر دو گروه تمرین تداومی و مقاومتی فزاینده مشاهده گردید (05/0P<). پس از تمرین تفاوت بین گروهی معناداری در غلظت آدیپونکتین (001/0P=) و واسپین (001/0P=) مشاهده شد. با این وجود، تفاوت معناداری بین گروههای تمرین تداومی و مقاومتی فزاینده در هیچ یک از متغیرها مشاهده نگردید.
نتیجهگیری: بهنظر میرسد تمرینات مقاومتی فزآینده نیز همانند تمرین تداومی، میتواند موجب بهبود عوامل ضد التهابی و مقاومت به انسولین مردان دارای اضافه وزن میگردد.