سعیده رهنما، عزیزه اسدزاده، فاطمه حیدریان،
دوره 18، شماره 1 - ( 10-1397 )
چکیده
مقدمه: مهارکنندههای α-گلوکوزیداز با مداخله در هضم کربوهیدراتها در کنترل بیماری دیابت نقش دارند. Thymus vulgaris یا آویشن باغی گیاهی از خانوادهی نعناعیان میباشد. اسانس این گیاه دارای فنلهایی مثل تیمول، کارواکرول، سیمن، لینا لول، پینن میباشد. هدف از این مطالعه، بررسی اثر مهار کنندگی مشتقات موجود در عصارهی آویشن باغی بر فعالیت آنزیم α-گلوکوزیداز به روش داکینگ مولکولی میباشد.
روشها: در این مطالعه، برای بررسی نحوهی اتصال ترکیبات به جایگاه فعال آنزیم، ترسیم ساختار شیمیایی ترکیبات، بهینهسازی انرژی، مطالعات داکینگ و تجزیه و تحلیلهای نهایی بهترتیب از نرمافزارهایChemDraw ، Hyperchem، AutoDockTools، DS Visualizer و Lig plot استفاده شد.
یافتهها: تمامی ترکیبات مورد مطالعه قادر به اشغال جایگاه فعال آنزیم بودند که در میان تمام آنها، بهترین نتایج داکینگ مربوط به ترکیب Caryophlla-4-(12), 8(13)-dien-5-β-ol است. در حقیقت این ترکیب دارای منفیترین سطح انرژی اتصال، بالاترین تمایل برای اتصال به آمینواسیدهای کلیدی جایگاه فعال آنزیم و محل برهمکنش مشابه با مولکول کوکریستال است.
نتیجهگیری: با توجه به اثر بخشی نسبتاً بالای ترکیبات عصارهی گیاه در مطالعهی بیوانفورماتیکی، برای بررسیهای تکمیلی میتوان اثر این ترکیبات گیاهی را در شرایط in vitro و in vivo مورد آنالیز قرار داد.
سعیده رهنما، عزیزه اسدزاده، فاطمه حیدریان،
دوره 18، شماره 4 - ( 2-1398 )
چکیده
ﻣﻘﺪﻣﻪ: دیابت اختلالی متابولیسمی در بدن است که در اثر فعالیت بالای آنزیم آلفا-گلوکوزیداز در هیدرولیز کربوهیدراتها به گلوکز، ایجاد میشود. مهارکنندههای آلفا-گلوکوزیداز با مداخله در هضم کربوهیدراتها در کنترل بیماری دیابت نقش دارند. vulgaris Thymus یا آویشن باغی گیاهی از خانوادهی نعناعیان با عدد کروموزومی 30=n2 است. اسانس این گیاه دارای فنلهایی مثل تیمول، کارواکرول، سیمن، لینالول و پینن است. هدف از این مطالعه، بررسی اثر مهار کنندگی عصارهی آویشن باغی بر فعالیت آنزیم آلفا-گلوکوزیداز در سطح آزمایشگاهی است.
روشها: عصارهی مورد استفاده از طریق محلولسازی پودر گیاه آویشن در حلال آب مقطر تهیه شد. اﺛﺮ ﺑﺎزدارﻧﺪﮔﻲ ﻋﺼﺎرهﻫﺎی ﺑﻪدﺳﺖ آﻣﺪه ﺑﺮ ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ آﻧﺰﻳﻢ آﻟﻔﺎ- ﮔﻠﻮﻛﻮزﻳﺪاز بررسی ﺷﺪ. در اﻳﻦ مرحله، ﻏﻠﻈﺘﻲ از ﻫﺮ ﻋﺼﺎره ﻛﻪ ﺑﺮای ﻣﻬﺎر 50 درﺻﺪ از ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ آﻧﺰﻳﻢ ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز اﺳﺖ (50 IC) ﺑﻪدﺳﺖ آﻣﺪ و ﺑﺎ ﻣﻘﺪار ﻣﻮرد ﻧﻴﺎز از آﻛﺎرﺑﻮز، ﺑﻪ ﻋﻨﻮان ﻛﻨﺘﺮل ﻣﺜﺒﺖ ﻣﻘﺎﻳﺴﻪ ﺷﺪ.
یافتهها: نتایج نشان داد که عصارهی تام آبی آویشن باغی در هر 3 غلظت تهیه شده (10،20،40 و 5 میلی گرم بر میلیلیتر) قادر به مهار آنزیم است و غلظت 40 میلیگرم بر میلی لیتر بیشترین اثر مهاری را بر آنزیم داشت. 50 IC عصارهی تام آبی آویشن باغی معادل عدد 29% بود.
نتیجهگیری: با توجه به اثر بخشی ترکیبات عصاره گیاه در مطالعهیin vitro ، برای بررسیهای تکمیلی میتوان اثر این ترکیبات گیاهی را در شرایط in vivo مورد آنالیز قرار داد.