مقدمه: بیماری دیابت یک بیماری شایع و یکی از بزرگترین مشکلات بهداشتی کشور میباشد. این بیماران علاوه بر مسائل جسمی، ازمشکلات روحی- روانی نیز رنج میبرد که اختلال در تصویر ذهنی از بدن یکی از برجستهترین آن مشکلات است. مطالعهی حاضر با هدف مقایسهی تصویر ذهنی از خود در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو تحت درمان با داروی خوراکی با بیماران تحت درمان با انسولین میباشد.
روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی ـ مقایسهای است که بهصورت مقطعی در سال 1394 با جامعهی آماری شامل بیماران دیابتی نوع دو تحت پوشش مرکز دیابت شهرستان آران و بیدگل انجام شد. حجم نمونه 168 نفر، که از طریق نمونهگیری به روش تصادفی ساده انتخاب و از نظز سن وجنس همتا شدهاند. دادههای پژوهش با استفاده از پرسشنامهی اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامهی چندبعدی نگرش فرد در مورد تصویر بدنی خود (MBSRQ) دارای پایای73/ جمعآوری گردیده و با استفاده از آزمونهای آماری کای دو و t مستقل و فیشر و من ویتنی با نرم افزار SPSS 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: یافتههای پژوهش حاکی از آنند که دو گروه از لحاظ توزیع جنسیت کاملاً مشابه بوده و تفاوت آماری معناداری بین آنها مشاهده نشد (05/0<P). میانگین سنی در هر دو گروه 13/60 سال بود. از نظر طول مدت بیماری بیشترین فراوانی در بین بیماران با درمان خوراکی (1/82 درصد) و درمان با انسولین (3/58 درصد) مربوط به کمتر از 10 سال بود. تصویر ذهنی از بدن در میان همهی (100 درصد) بیماران با درمان انسولین و 8/98 درصد از بیماران با درمان خوراکی در سطح متوسط بوده است. امتیاز کل تصویر ذهنی از بدن برای بیماران با درمان خوراکی در محدودهی 139 تا 243 با میانگین 01/206 و در بیماران با درمان انسولین در محدودهی 165تا 242 با میانگین 29/205 بوده است که اختلاف معنیدار آماری را بین بیماران با درمان خوراکی و انسولین نشان نداد.
نتیجهگیری: بهطور کلی میانگین تصویر ذهنی در بیماران تحت درمان با داروی خوراکی نسبت به بیماران تحت درمان با انسولین بیشتر نبود.از آنجا که یکی از تأثیرات منفی دیابت بر روی بیماران، اختلالات روانی میباشد لذا انتظار میرود جهت بهبود وضعیت روانی این بیماران و ارتقاء وضعیت سلامت و کنترل بیماری در این مبتلایان، از یافتههای پژوهش پیش رو بتوان استفاده نمود.