یگانه گل محمدی سامانی، پروانه نظرعلی، رستم علی زاده، نجمه رضایی نژاد،
دوره ۲۴، شماره ۴ - ( ۸-۱۴۰۳ )
چکیده
مقدمه: افزایش سن و مصرف رژیم غذایی پُرچرب منجر به افزایش آسیب اکسیداتیو بافتهای مختلف میشود، استرس اکسیداتیو یک عامل بحرانی در روند پیری است که میتواند باعث آسیب مستقیم به ساختار سلولی شود هدف این پژوهش بررسی تأثیر هشت هفته تمرینهای تناوبی با شدت بالا بر بیان ژن Nrf۲، پراکسیداسیون لیپیدی و مقاومت به انسولین در بافت پانکراس موشهای صحرایی مسن تغذیهشده با غذای پُرچرب است.
روشها: در این تحقیق تجربی، ۲۰ موش صحرایی نر ویستار مسن (سن: ۱۸ماه و میانگین وزن۷۰±۴۵۰ گرم) بهطور تصادفی در چهار گروه شامل کنترل غذای نرمال G۱ (۵n=)، غذای نرمال+تمرین G۲ (۵n=)، غذای پُرچرب G۳ (۵n=) و غذای پُرچرب+تمرین G۴ (۵n=)، قرار گرفتند. برنامۀ تمرین تناوبی با شدت بالا روی تردمیل سه روز در هفته و بهمدت هشت هفته انجام شد. بیان ژن فاکتور رونویسی Nrf۲ با استفاده از Real-time PCR انجام شد و مالون دیآلدهید، گلوکز و انسولین با استفاده از کیت و به روش الایزا اندازهگیری شد. دادهها با آزمون آماری MANOVA در سطح معنیداری P< ۰,۰۵ تجزیهوتحلیل شد.
یافتهها: نتایج آزمون آماری MANOVA در خصوص اثر تعاملی تمرین و رژیم غذایی نشان داد که در شاخص مقاومت به انسولین (۰۱۷/۰ =P و ۱۷/۷ =F) تفاوت معنیدار وجود دارد. اما برای فاکتور انسولین (۳۰/۰ =P و ۱۳/۱ =F)، گلوکز (۱۱۶/۰ =P و ۷۵/۲ =F)، MDA (۸۷/۰ =P و ۰۲۸/۰ =F) و Nrf۲ (۸۱۶/۰ =P و ۰۵۶/۰ =F) تأثیر معنیداری مشاهده نگردید.
نتیجهگیری: بهطورکلی میتوان بیان نمود که تمرین تناوبی با شدت بالا در این تحقیق با تأثیر بر بیان ژن فاکتور رونویسی Nrf۲ میتواند باعث بهبود در مقاومت انسولینی از طریق کاهش فعالیت اکسیدانی در موشهای صحرایی سالمند باشد.