مریم پرویزی، مهناز شجاع پور، جواد توکلی بزاز، حبیب آلله ناظم، حسین فخر زاده، رامین حشمت، مهسا محمد آملی، پروین امیری،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۱-۱۳۸۸ )
مقدمه: پلی مورفیسم ژن MTHFR به واسطه اعمال اثر بر سطح هموسیستئین خون، نقش مهمی در پاتوفیزیولوژی چاقی و دیابت دارا میباشد. ارتباط معنادار و محکمی بین سطح هموسیستئین و بیماریهای مختلفی چون بیماریهای عروق کرونر و عروق مغزی وجود دارد.
روشها: به منظور بررسی ارتباط بین پلی مورفیسم C۶۷۷T ژن MTHFR در افراد چاق و دیابتی با سطح هموسیستئین سرم، ۳۱۴ نفر در ۴ گروه (چاق، دیابتی، دیابتی چاق و نرمال) بررسی شدند. ژنوتیپ افراد برای پلی مورفیسم ژن MTHFR با روش PCR-RFLP تعیین شد. سطح هموسیستئین سرم با روش DHPLC اندازه گیری شد.
یافتهها: سطوح سرمی هموسیستئین در افرادی که دارای ژنوتیپ TT بودند (۵/۲۶ ± ۶/۳۴ mol/L) به طور معناداری بالاتر از افراد دارای ژنوتیپ CC (۸ ± ۱/۱۵ µmol/L) و ژنوتیپ CT (۸/۷ ± ۴/۱۶ µmol/L ) بود(۰۰۰۱/۰P<). در گروه بیماران چاق، شیوع ژنوتیپ TT و CT در افرادی که سطح هموسیستئین خونشان بیشتر از ۱۵ µmol/L بود در مقایسه با سایر افرادی که هموسیستئین پایینتر از ۱۵ µmol/L داشتند، به طور معناداری بالاتر بود(TT + CT در مقابل CC ، ۵/۱= ORفاصله اطمنیان ۹۵% = ۱/۱۷-۵/۱ ؛ ۰۰۱/۰ = P). در گروه دیابتی و چاق نیز شیوع ژنوتیپ TT یا CT در افرادی که هموسیستئین خون آنها بالاتر از ۱۵ µmol/L بود به طور معناداری از بیمارانی که هموسیستئین کمتر از ۱۵ µmol/L داشتند، بالاتر بود(TT + CT در مقابل CC ، ۷/۳= ORفاصله اطمنیان ۹۵% = ۵/۱۷-۸/۰ ؛ ۰۰۴/۰ = P).
در سایر گروهها ارتباط معناداری بین سطح هموسیستئین و ژنوتیپ MTHFR یافت نشد. همچنین تفاوت معناداری نیز بین آلل MTHFR و توالی ژنوتیپ بین گروههای مختلف یافت نشد.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه ما همانند آنچه که در سایر مطالعات در جوامع دیگر گزارش شده است، ارتباط بین هموسیستئین خون و ژنوتیپ MTHFR C۶۶۷T را تأیید کرد. همچنین ارتباط میان ژنوتیپ MTHFR و هموسیستئین سرم تنها در گروه بیماران چاق و گروه بیماران چاق دیابتی مشاهده شد و این ارتباط در سایر گروهها دیده نشد. این یافته بر این نکته تاکید دارد که اثر این پلی مورفیسم بر روی فعالیت آنزیم MTHFR و متابولیسم هموسیستئین در شرایط مختلف، متفاوت میباشد.