سمیه السادات رجایی، احمد اسماعیلزاده،
دوره 10، شماره 1 - ( 10-1389 )
چکیده
مقدمه: فشارخون بالا، شایعترین عامل خطرساز برای بیماریهای قلبی عروقی است. در بطن گذر تغذیهای رژیم غذایی ایرانیان طی چند دهه اخیر، مصرف نوشیدنیهای شیرین نیز افزایش چشمگیری یافته است؛ لذا هدف از بررسی حاضر، مروری بر پژوهشهای انجام شده در زمینه ارتباط بین دریافت نوشیدنیهای شیرین شده قندی با خطر پرفشاریخون میباشد.
روشها: به این منظور از جستجو در Pub Med بین سالهای 1970 تا 2009 با کلید واژههای Sugar Sweetened Beverages(SSB), Blood pressure, Hypertension, Uric acid, Cardiovascular disease و Soft drink استفاده شد. مطالعات حیوانی و انسانی با طراحی مقطعی، آیندهنگر و کارآزماییهای بالینی در این بررسی وارد شدند.
یافتهها: بنابر نتایج، در اغلب مطالعات افزایش مصرف نوشیدنیهای شیرین با افزایش فشارخون سیستولی، دیاستولی و نیز پیشرفت پرفشاریخون همراه بود. مصرف SSB ها میتواند از طریق افزایش برون ده قلبی، سطح تریگلیسرید پلاسما، مقاومت انسولینی، خطر چاقی، استرس اکسیداتیو و سطح اسیداوریک سرم، موجب افزایش فشارخون افراد گردد. به نظر میرسد SSB ها به واسطه دارا بودن فروکتوز، موجب افزایش سطح اسید اوریک سرم میگردند. البته میزان افزایش اسید اوریک سرم با مصرف SSB ها در مطالعات متعدد در مردان بیشتر از زنان بوده است. برخلاف نوشابههای رژیمی، تنها مصرف SSB ها با افزایش خطر "هایپراوریسمیا" که خود پیشگویی کننده پرفشاریخون است، همراه بود.
نتیجهگیری: یافتههای موجود حاکی از وجود ارتباط مثبت بین مصرف SSB ها با افزایش فشارخون سیستمیک میباشد. بهتر است مطالعات آینده به شناسایی سازوکارهای مربوطه بپردازند.
رویا کلاهدوز محمدی، محمد جواد حسین زاده، مینا کلاهدوز محمدی، محمد رضا اشراقیان، الناز خرمی، علیرضا استقامتی،
دوره 13، شماره 3 - ( 12-1392 )
چکیده
مقدمه: کوانزیم Q10 یک آنتی اکسیدان محلول در چربی و یک آنتی اکسیدان قدرتمند می باشد که کاهش سطح آن در بیماریهای عروقی بسیاری همچون دیابت، پُرفشاری خون و نیز قلبی گزارش شده است. با توجه به افزایش استرس اکسیداتیو در دیابت و نقش آن در پیشرفت پُرفشاری خون، این مطالعه بر آن شد که اثر مکمل یاری با این کوانزیم را بر سطح فشارخون در بیماران دیابتی نوع دو و رابطه آن با میزان متابولیتهای اکسید نیتریک (NOx) را بسنجد.
روشها: 64 بیمار دیابتی نوع دو در این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سوکور شرکت کردند اندازهگیریهای تن سنجی، فشارخون و بیوشیمیایی در ابتدا و انتهای مطالعه از تمام بیماران بهمنظور تعیین سطح NOx، قند خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1c) و پروفایل لیپیدی انجام گرفت. سپس بیماران بهطور تصادفی به دو گروه دریافت کننده مکمل کوانزیم Q10 (mg200) و دارونما به مدت 12 هفته تقسیم شدند.
یافتهها: کوانزیم Q10در این مطالعه توانست میزان فشار خون سیستولی (61/27±3/115در مقابل 6/12±2/118mmHg)، دیاستولی (22/8±1/77در مقابل 11/12±3/80 mmHg)، NOx (014/0 Pvalue=)و HbA1c را بهطور معنیداری نسبت به گروه کنترل کاهش دهد. کوانزیم Q10 همچنین میزان کلسترول را پس از مداخله در مقایسه با گروه دارونما کاهش داد.
نتیجهگیری: مکمل یاری با کوانزیم Q10 به میزان mg200 در روز و بهمدت 12 هفته توانست سطح فشارخون سیستولی و نیز دیاستولی، NOx، HbA1c، کلسترول تام و نیز LDL-C را بهطور معنیداری در بیماران دیابتی نوع دو کاهش دهد.