اکبر قدرتنما، مریم شعبانی، محمد شرافتی مقدم،
دوره 21، شماره 5 - ( 11-1400 )
چکیده
مقدمه: دیابت از عوامل مهم در نقصهای قلبی است که میتواند منجر به آتروفی سلولهای قلبی شود. فعالیتهای ورزشی با تنظیم عوامل سلولی میتواند از عوارض دیابت جلوگیری کند. بنابراین هدف از انجام تحقیق حاضر، تأثیر تمرین استقامتی و تناوبی با شدت بالا (HIIT) بر محتوای پروتئینهای MSTN و فولیستاتین در بافت بطن چپ قلب موشهای دیابتی نوع یک و دو است.
روشها: در این مطالعه، 36 سر موش صحرایی نر 2 ماهه نر از نژاد اسپراگداولی با میانگین وزن 30±280 گرم انتخاب شدند. پس از القاء دیابتهای نوع یک (18 سر) و دو (18 سر) از طریق محلول استرپتوزوتوسین و نیکوتینآمید، به روش تصادفی هر نوع دیابت به 3 گروه، تمرین استقامتی، HIIT و کنترل (هر گروه 6 سر) تقسیم شدند؛ گروههای تمرینی 4 روز در هفته بهمدت 4 هفته برنامهی تمرینی استقامتی (50 تا 70 درصد حداکثر سرعت) و HIIT (شدت 85 تا 95 درصد حداکثر سرعت) را انجام دادند؛ تجزیهوتحلیل دادهها از طریق آزمونهای آماری آنوای یکطرفه و تعقیبی توکی در نرمافزار SPSS انجام شد.
یافتهها: تمرین استقامتی و HIIT در گروههای تمرینی دیابتی منجر به کاهش معنیداری در محتوای پروتئینهای MSTN (0001/0P=) و افزایش محتوای پروتئین فولیستاتین شد (0001/0P=).
نتیجهگیری: به نظر میرسد چهار هفته تمرین استقامتی و HIIT با کاهش محتوای MSTN و افزایش فولیستاتین میتواند از آتروفی بیش از حد میوکارد جلوگیری کند. بنابراین تمرینهای ورزشی با شدت، مدت و نوع مناسب میتواند سازوکار دفاعی و درمانی مناسبی برای افراد دیابتی جهت جلوگیری یا کاهش عوارض قلبی باشد.