چکیده: (10336 مشاهده)
زمینه و هدف : برنامهریزی و مدیریت مواد زاید جامد شهری بدون داشتن اطلاعات کافی و قابل اطمینان درباره نرخ تولید زباله و اجزای فیزیکی آن امکانپذیر نخواهد بود. طی چند دهه گذشته استفاده مجدد و بازیافت از اجزای تشکیل دهنده مواد زاید جامد شهری به علت مخارج و هزینههای جمعآوری و دفن زباله شهری در زمین ، یک موضوع زیستمحیطی بسیار مهم و در خور توجه محسوب میگردد.
روش بررسی : در این پژوهش، به منظور بررسی امکان بازیافت از مبدا زباله شهر ملایر و تعیین اجزای فیزیکی زباله شهری ملایر، نمونههایی از زباله در فاصله زمانی پاییز 85 تا تابستان 86 از طریق روش کامیون - بار و بر اساس روش نمونهگیری خوشهای تصادفی جمعآوری شده است.تمامی نمونهها جهت تعیین اجزای فیزیکی تشکیل دهنده زباله بطور دستی جداسازی شدند و داده های حاصل با استفاده از آنالیز واریانس و تست توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این پژوهش مشارکت شهروندان ملایری در اجرای تفکیک زباله در مبدا نیز مورد بررسی قرار گرفته است. نظر سنجی عمومی صورت گرفته از طریق تقسیم شهر به چندین خوشه و تکمیل پرسشنامهها به روش مصاحبه حضوری در هر خوشه شهر انجام گردید.
یافته ها : نتایج حاصل نشان داد که در شهر ملایر روزانه بطور متوسط 138 تن زباله تولید میشود که حدود 11 درصد آن را مواد قابل بازیافت تشکیل داده است. همچنین متوسط سرانه تولید روزانه زباله در شهر ملایر 88/0 کیلوگرم به ازای هر نفر در روز به دست آمده است. نتایج به دست آمده از پرسشنامهها نیز مشخص نمود که 99 درصد از مردم ضمن تمایل به اجرای طرح تفکیک زباله از مبدا ، حاضر به همکاری با عوامل اجرایی این طرح میباشند.
نتیجه گیری: در مجموع میشود نتیجه گرفت با بکارگیری برنامههای بازیافت، میتوان روزانه علاوه بر ممانعت از دفن 15 تن مواد قابل بازیافت در زمین ، در حدود 19 میلیون ریال (برآورد ارزش ریالی مواد بازیافتی از زباله شهری ملایر) درآمدزایی نمود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1387/11/9 | پذیرش: 1388/2/16 | انتشار: 1388/6/9