]زمینه و هدف: مجموعههای آبی از جمله جکوزیها از پرطرفدارترین مراکز تفریحات آبی برای مردم بشمار میروند که عدم رعایت معیارهای بهداشتی در آنها میتواند منجر به افزایش رشد میکروبی در آب آنها و در نتیجه افزایش شیوع بیماریهای عفونی شود. این تحقیق با هدف بررسی جامع آب جکوزیهای شهر یزد و مقایسه نتایج با استانداردهای ملی و بین المللی صورت گرفته است. روش بررسی: این تحقیق یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بوده که جامعه آماری آن شامل جکوزیهای شهر یزد است. نمونهبرداری از کلیه جکوزیها هر دو هفته یکبار و به مدت 3 ماه (تابستان 1390) انجام گردیده و پارامترهای درجه حرارت، pH، میزان کلر باقیمانده، کدورت، قلیاییت، سختی، جمعیت باکتریهای هتروتروف، استافیلوکوکاورئوس، سودوموناسآیروژینوزا، استرپتوکوک مدفوعی و کلیفرممدفوعی مطابق با روشهای استاندارد مورد آزمایش قرار گرفتهاند. از نرم افزار SPSS و آزمونهای آماری ANOVAو T-test یا Kruskal-Wallis و Mann-Whitney برای توصیف دادهها استفاده و نتایج حاصل از تحقیق به روش مقایسه با استانداردها نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافتهها: با توجه به نتایج این مطالعه، میانگین کلر آزاد و ترکیبی باقیمانده به ترتیب برابر با 0/628mg/L و 0/337، قلیاییت 141/928mg/LCaCO3 و سختی برابر با 275mg/LCaCO3 بوده است. میانگین pH، کدورت و دما به ترتیب برابر با 7/88، 0/457NTU و 38/121C بود و از نظر باکتریهای شاخص، میانگین جمعیت باکتریهای هتروتروف، استافیلوکوکاورئوس، سودوموناسآیروژینوزا و کلیفرممدفوعی به ترتیب 20465/7، 120/77، 209/91 و 31/143 در 100mL بوده است. آنالیز آماری دادهها نشان داد بین کدورت و Pvalue = 0/018) pH) رابطه مستقیم و بین جمعیت باکتریهای هتروتروف و کلر آزاد باقیمانده، رابطه عکس (0/026 = Pvalue) وجود دارد. نتیجهگیری: بر اساس نتایج، پارامترهای جمعیت باکتری هتروتروف و قلیاییت کمترین تطابق را با استاندارد داشتند که نشاندهنده ضرورت پایش مداوم پارامترهای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی آب جکوزی، کنترل تعداد و تراکم افراد استفادهکننده از جکوزی و پایش مداوم عملکرد فرایند فیلتراسیون و کلرزنی آب جکوزیها است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |