Farahbakhsh Z, Akbarzadeh A, Amiri P, Naji A. Potential health risk assessment of heavy metals (Cu, Zn, Ni) via the consumption of the prevailing bony fish Liza auratas (Risso, 1810) of Caspian Sea. ijhe 2019; 12 (2) :193-202
URL:
http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-6179-fa.html
فرح بخش زهرا، اکبرزاده آرش، امیری پریسا، ناجی ابوالفضل. پتانسیل ارزیابی خطر فلزات سنگین (Cu, Zn, Ni) برای سلامت انسان، ناشی از مصرف بافت عضله ماهی کفالطلایی (Risso, 1810) Liza aurata در تالاب انزلی، دریای خزر. سلامت و محیط زیست. 1398; 12 (2) :193-202
URL: http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-6179-fa.html
1- گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
2- گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران ، akbarzadeh@hormozgan.ac.ir
3- اداره کل حفاظت و محیطزیست استان ایلام، سازمان حفاظت محیط زیست، ایلام، ایران
چکیده: (2788 مشاهده)
زمینه و هدف: فلزات سنگین از راههای مختلفی وارد منابع آبی میشوند و باعث ایجاد خطراتی از جمله مسمومیت، سرطانزایی و در کل ایجاد اختلال در بدن موجودات زنده میشوند. از آنجاکه ماهی کفال غذای پرمصرف مردم استان گیلان است بنابراین غلظت فلزات سنگین مس، روی و نیکل در بافت عضله ماهی کفال مورد مطالعه قرار گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه تعداد 11 عدد ماهی کفال از بندرانزلی تهیه شد. پس از آمادهسازی و هضم شیمیایی بافت ماهی، میزان فلزات سنگین موردمطالعه بهوسیله دستگاه جذب اتمی تعیین شد.
یافتهها: میانگین غلظت فلزات مس، روی، نیکل در بافت عضله ماهی کفال بهترتیب بهترتیب 0/93±10/07، 3/99±28/39،0/55±4/01 میکروگرم بر گرم وزن خشک بود. غلظت فلزات بهجز فلز نیکل در نمونههای ماهی آنالیز شده در مقایسه با استانداردهای بینالمللی FAO، WHO، FDA، NHMRC و UKMAFF پایینتر بود. میزان جذب روزانه فلزات مورد مطالعه (EDI)، برای مصرفکنندگان کودک و بزرگسال، پایینتر از دوز مرجع تعیین شده توسط سازمان EPA و مصرف قابل تحمل (TI) ارائه شده توسط سازمان FAO/WHO بهدست آمد. در ارزیابی خطر سلامتی، میزان پتانسیل خطر (THQ)، برای بزرگسالان و کودکان در مصرف 7 روز، 3 روز و 1 روز در هفته براساس مصرف عضله ماهی کفال کمتر از 1 بهدست آمد. در ارزیابی خطر سلامتی، میزان شاخص خطر (HI)، برای بزرگسالان و کودکان در مصرف هفت روز در هفته، براساس مصرف عضله ماهی کفال میزان شاخص خطر در کودکان بیشتر از 1 بود.
نتیجهگیری: براساس نتایج بهدست آمده بنظر میرسد، مصرف ماهی کفال اثر مضری بر روی سلامت مصرفکننده در گروه سنی کودکان دارد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1397/9/26 | پذیرش: 1398/3/22 | انتشار: 1398/6/13