دوره 15، شماره 3 - ( 9-1401 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 492-477 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Khazaei S H, Moeinaddini M, Rafiee R, Khorasani N, L. Sattler M. Development of ILGAM model to predict generation and methane emission from landfill. ijhe 2022; 15 (3) :477-492
URL: http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-6718-fa.html
خزاعی سیدحسین، معین الدینی مظاهر، رفیعی رضا، خراسانی نعمت اله، ستلر ملانی. توسعه مدل بومی ILGAM برای پیش بینی تولید و انتشار گاز متان از محل دفن پسماند شهری. سلامت و محیط زیست. 1401; 15 (3) :477-492

URL: http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-6718-fa.html


1- گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران و گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تگزاس، آرلینگتون، آمریکا
2- گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران ، moeinaddini@ut.ac.ir
3- گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
4- گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تگزاس، آرلینگتون، آمریکا
چکیده:   (1012 مشاهده)
زمینه و هدف: مدل­ های مختلفی برای پیش ­بینی تولید و انتشار متان از محل‌های دفن­ توسعه داده شده است. مدل­ های ریاضی بر پایه معادله درجه اول به دلیل سادگی و همچنین نیاز به داده­ های ورودی کم، از ساده­ ترین و در عین حال دقیق­ ترین مدل­ ها برای پیش­ بینی تولید گاز در محل­ های دفن­ هستند. در این دسته از مدل­ ها، تولید گاز در محل دفن با استفاده از یک معادله درجه اول و سه ورودی شامل پتانسیل تولید متان پسماند ورودی به محل دفن، ضریب تجزیه و کل پسماند دفن شده در محل دفن برآورد می­ شود. هدف از این تحقیق، برآورد دقیق­ از پارامترهای مدل درجه اول و بهینه­ سازی برای برآورد تولید متان در محل دفن و همچنین توسعه محیط نرم­ افزاری ILGAM  بوده است.
روش بررسی: مدل ایلگام (ILGAM)  دارای دو بخش است: 1) زیر­مدل تخمین تولید متان که بر پایه مدل درجه اول استوار است، 2) زیر­مدل تخمین اکسیداسیون متان که بر پایه مدل MOT استوار است. پارامترهای مدل درجه اول در مقایسه با مدل ­های موجود، با استفاده از داده ­های موجود در جدیدترین منابع و با تاکید بر نقش فرایندهای هوازی مدل­سازی شد. داده ­های میدانی انتشار و اکسیداسیون در محل دفن شهر کرج برداشت شد و با خروجی ­های مدل برای این محل دفن مقایسه شد.
یافته ­ها: مدل ایلگام میزان انتشار متان از محل دفن کرج را با خطای 5/8 درصد برآورد کرد. در مقایسه نتایج شبیه­ سازی برای مدل­ های LandGEM-Inventory، IPCC و CLEEN به ترتیب دارای خطای 74/4 درصد، 40/2 درصد، 27/1 درصد نسبت به انتشار متان از محل دفن شهر کرج است.
نتیجه ­گیری: در مقایسه با سایر مدل­ های استفاده شده در این تحقیق، مدل ایلگام نزدیک­ ترین تخمین­ ها به داده ­های برداشت شده انتشار گاز متان و اکسیداسیون متان در محل دفن کرج را ارائه کرد. با این وجود استفاده از این مدل در مقایسه با سایر مدل ­ها به دلیل رابط کاربری آسان و فارسی بودن، برای کاربران ایرانی آسان­تر از سایر مدل ­ها است و بنابراین کاربر با وارد کردن داده­ های قابل اندازه ­گیری در محل دفن، می­ تواند میزان انتشار و تولید متان را به سرعت و با دقت مناسبی تخمین بزند.
 
واژه‌های کلیدی: محل دفن، انتشار متان، مدل بومی، ILGAM
متن کامل [PDF 1371 kb]   (590 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: هوا
دریافت: 1401/7/25 | پذیرش: 1401/9/6 | انتشار: 1401/9/30

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سلامت و محیط زیست می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 , Tehran University of Medical Sciences, CC BY-NC 4.0

Designed & Developed by : Yektaweb