Rostami S, Darvishi Se Talani F. Identification and analysis of factors facilitating the green entrepreneurship process in the field of municipal waste. ijhe 2020; 13 (3) :559-578
URL:
http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-6461-fa.html
1- گروه آینده پژوهی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران
2- گروه آینده پژوهی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران ، f.darvishi@soc.ikiu.ac.ir
چکیده: (1602 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه توسعه کارآفرینی سبز نقش مهمی در اشتغالزایی پایدار، کاهش مشکلات زیستمحیطی، توسعه اقتصادی و حرکت به سمت توسعه پایدار دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تحلیل عوامل تسهیلکننده فرایند کارآفرینی سبز در حوزه پسماند شهری، با روش آمیخته (کیفی–کمی) انجام شده است.
روش بررسی: پژوهش حاضر با رویکرد آمیخته (از نوع طرحهای اکتشافی) صورت پذیرفته است. بدین منظور با بهرهگیری از منطق نمونهگیری نظری، 14 خبره با تکنیک گلولهبرفی انتخاب و دادههای موردنیاز از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند تا دستیابی به اشباع نظری از آنها جمعآوری شد و با روش تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در بخش کمی در قالب پرسشنامههای تاثیر متقابل از 26 نفر متخصص به روش نمونهگیری هدفمند گردآوری شد و از تکنیک DEMATEL-ISM یکپارچه برای ساختن ساختار سلسله مراتبی منظم استفاده شد.
یافتهها: مدل لایهبهلایه حاصل از بهرهگیری از تکنیک DEMATEL-ISM در 4 سطح نمایش داده شد که شامل لایه اول، بهبود قوانین و مقررات و طراحی چشمانداز مناسب بهعنوان زیربناییترین لایه؛ سپس لایه دوم شامل بهبود مسائل زیرساختی، گسترش مسائل حمایتی، فرهنگسازی، افزایش آگاهی عمومی؛ لایه سوم شامل بهرهبرداری از پتانسیلهای منطقه و جلب مشارکت بخش خصوصی و لایه چهارم شامل مدیریت کارآفرینانه است.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش نشان میدهد که قدم نخست برای ایجاد محیط تسهیلگر فرایند کارآفرینی سبز در حوزه پسماند شهری، بهبود سازههای کلانی است که عمدتا توسط دولت مرکزی باید تسهیل گردد؛ گام دوم مربوط به بسترسازی مناسب و آمادهسازی فضای عمومی حاکم بر جامعه است؛ در گام سوم مشخص شد که توسعه و بهرهگیری از پتانسیلهای منطقه اثربخشی عملیاتی آن را افزایش میدهد و در گام پایانی، با مدیریت کارآفرینانه، میتوان از تمام فعالیتهایی که در سطوح قبل رخ داد بهصورت کارا و اثربخش استفاده کرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1399/6/22 | پذیرش: 1400/1/31 | انتشار: 1400/4/27