Hashemi M, Agah M J, Rastegar A M. Evaluation of antibiotic residues in raw milk of Fars province by rapid method in 2018 and determining the amount of oxytetracycline, enrofloxacin and penicillin G in contaminated samples. ijhe 2024; 17 (1) :59-70
URL:
http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-6881-fa.html
هاشمی مجید، آگاه محمد جواد، رستگار امیر محمود. ارزیابی بقایای آنتیبیوتیکی در شیر خام تولیدی استان فارس با روش سریع در سال 1397 و تعیین مقدار اکسیتتراسایکلین، انروفلوکساسین و پنیسیلین جی در نمونههای آلوده. سلامت و محیط زیست. 1403; 17 (1) :59-70
URL: http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-6881-fa.html
1- شعبه شیراز، مؤسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران ، majid48h@yahoo.com
2- بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایران
3- بخش آموزش و پژوهش، اداره کل دامپزشکی استان فارس، سازمان دامپزشکی، شیراز، ایران
چکیده: (327 مشاهده)
زمینه و هدف: توجه به بقایای آنتیبیوتیکی در شیر بدلیل اثرات بهداشتی در بروز مقاومتهای میکروبی در مصرفکننده و همچنین اثرات مخرب در صنایع لبنی دارای اهمیت است. این بررسی با هدف تعیین مقدار اکسیتتراسایکلین، انروفلوکساسین و پنیسیلین جی در نمونههای شیرخام تولیدی استان فارس که در غربالگری با کیت سریع آلوده تشخیص داده شدند، انجام شد.
روش بررسی: نمونههای اخذ شده ابتدا با کیت تجاری کیفی از نظر وجود باقیمانده آنتیبیوتیکی مورد بررسی قرار گرفته و سپس مقدار آنتیبیوتیکهای اکسیتتراسایکلین، انروفلوکساسین و پنیسیلین جی در نمونههای مثبت شده در آزمون سریع متعلق به ماه میانی هر فصل، با استفاده از روش کروماتوگرافی مایع به همراه طیف سنجی جرمی متوالی تعیین گردید.
یافتهها: با کیت تجاری اکلپسی، 121 (7/7 درصد) نمونه آلوده به آنتیبیوتیک تشخیص داده شدند. فصل (0/001p<) و محل نمونهگیری (0/01p<) اثر معنیداری بر روی بقایای آنتیبیوتیکی در شیر خام استان داشتند. در روش کروماتوگرافی از 6 نمونه (27/3 درصد) بقایای آنتیبیوتیکی اکسیتتراسایکلین و انروفلوکساسین جدا شد که غلظت هیچ کدام از آنها بیش از حد مجاز تعیین شده توسط سازمان دامپزشکی ایران نبود.
نتیجهگیری: اگرچه مقادیر آنتیبیوتیکهای جدا شده از شیر خام استان فارس بسیار پایینتر از حد مجاز بود، اما بدلیل احتمال وجود سایر مواد ضدمیکروبی، لازم است تا اقدامات اجرایی و آموزشی و پژوهشی بیشتری برای به حداقل رساندن این بقایا در شیر خام صورت گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1402/10/6 | پذیرش: 1402/12/22 | انتشار: 1403/3/21