دوره 17، شماره 3 - ( 9-1403 )                   جلد 17 شماره 3 صفحات 478-459 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Naghibzadeh S S, Moeinaddini M, Zafaranieh M. Developing a decision support system to provide environmentally and economically optimized scenarios for waste management: a case study application. ijhe 2024; 17 (3) :459-478
URL: http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-6891-fa.html
نقیب زاده سیدشهرام، معین الدینی مظاهر، زعفرانیه مهدی. توسعه سامانه پشتیبان تصمیم‌ گیری برای ارائه سناریوهای بهینه محیط زیستی و اقتصادی مدیریت پسماند و بکارگیری آن در یک مطالعه موردی. سلامت و محیط زیست. 1403; 17 (3) :459-478

URL: http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-6891-fa.html


1- گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
2- گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران ، moeinaddini@ut.ac.ir
3- گروه ریاضی کاربردی، دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران
چکیده:   (125 مشاهده)
زمینه و هدف: برای تصمیم ‏گیران مدیریت پسماند، یافتن بهینه‏ ترین راهکار، همواره یک چالش مهم بوده است. هدف از این مطالعه توسعه یک سامانه پشتیبان تصمیم‏ گیری برای یافتن سناریوهای بهینه محیط‏ زیستی و اقتصادی مدیریت پسماند است.
روش بررسی: پژوهش حاضر توسعه و بکارگیری یک سامانه پشتیبان ‏‏تصمیم ‏گیری است که در آن به کمک ابزارهای ارزیابی چرخه حیات و هزینه چرخه حیات، میزان اثرات محیط‏ زیستی و هزینه‏ انجام پردازش ‏های پسماند محاسبه شده و سپس به کمک یک مدل برنامه ریزی خطی، سناریوهای بهینه محیط ‏زیستی و اقتصادی برای مدیریت پسماند ارائه می‏ شود. همچنین از داده‏ های سیستم مدیریت پسماند کرج برای بکارگیری این سامانه استفاده شده است.
یافته ‏ها: خروجی مدل برنامه‏ ریزی خطی در این سامانه، ارائه یک سناریو بر مبنای کمینه اثرات محیط ‏زیستی و دو سناریو بر مبنای کمینه هزینه تحمیل شده بر سیستم مدیریت پسماند کرج بود که در آنها کمپوست ‏سازی (در سناریوی اول اقتصادی) و سوزاندن پسماند (در سناریوهای محیط ‏زیستی و اقتصادی دوم) بیشترین سهم را در مدیریت پسماندهای تولیدی داشتند. همچنین بازیافت حداکثر مقدار ممکن از مواد قابل بازیافت موجود در پسماند با توجه به مطلوبیت‏ های محیط‏ زیستی و اقتصادی این پردازش نقطه اشتراک سه سناریو بود.
نتیجه‌گیری: نتیجه این مطالعه نشان داد، سامانه پشتیبان تصمیم ‏گیری مدیریت پسماند حاضر می تواند متناسب با تفاوت های ذاتی پسماندهای تولید شده، نوع فناوری‏ های بکاررفته و هزینه انجام پردازش ‏ها در هر سیستم مدیریت پسماند، بهینه ترین سناریوهای محیط‏ زیستی و اقتصادی مدیریت پسماند را به تصمیم‏ گیران این حوزه ارائه کند.
 
متن کامل [PDF 1276 kb]   (80 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1402/11/1 | پذیرش: 1403/6/18 | انتشار: 1403/9/21

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سلامت و محیط زیست می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 , Tehran University of Medical Sciences, CC BY-NC 4.0

Designed & Developed by : Yektaweb