مرضیه منتظر، ندا سلیمانی، رضوان زنده دل، کوروش اعتماد، مهرنوش ابطحی محصل، مریم مالمیر،
دوره 11، شماره 2 - ( 6-1397 )
چکیده
زمینه و هدف: مواجهه با باکتریها بهعلت حضور عوامل بیماریزا در بیمارستانها، یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی در پرسنل درمانی است. سازمان جهانی بهداشت در گزارش سال 2011، شیوع جهانی عفونتهای بیمارستانی را از 5/7 تا 19/1درصد اعلام نموده است. هدف از این مطالعه شناسایی پاتوژنهای باکتریایی در ایستگاههای پرستاری یک بیمارستان دولتی در تهران و به منظور تعیین مخاطرات شغلی در آنها بوده است.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی در ایستگاههای پرستاری با سه بار تکرار و در 15 بخش مختلف از یک بیمارستان دولتی در تهران انجام شد. 45 نمونه بر روی سه نوع محیط کشت نوترینت آگار، مک کانگی آگار و مانیتول سالت آگار تهیه شد. نمونههای هوا طبق روش NIOSH0800 و توسط دستگاه مخصوص نمونه گیری باکتری از هوا با دبی L/min 28/3 و به مدت min 5 تهیه گردید. نمونههای تهیه شده با روشهای تستهای تشخیصی میکروبی بررسی گردید.
یافتهها: میانگین پاتوژنهای باکتریایی در ایستگاههای بررسی شده CFU/m3)) 125/27±180/03 مشاهده شد. نتایج نشان داد نمونههای هوا در تمامی ایستگاههای پرستاری به باکتری گرم مثبتStaphylococcu aureus آلوده است. در 26/7 درصد از ایستگاههای پرستاری مواجهه شغلی با Acinetobacter Iwoffii بهعنوان شایعترین باکتری گرم منفی مشاهده شد. ایستگاه پرستاری بخش ارتوپدی بیشترین تعداد باکتری (CFU/m3 399/99) و بخش پیوند قلب و عروق کمترین آلودگی (CFU/m3 43/73) را نشان داد.
نتیجهگیری: میزان تماس شغلی در 80 درصد نمونهها بالاتر از استاندارد اعلام شده توسط ACGIH)) مشاهده گردید. با توجه به حضور باکتریهای Staphylococcus aureus، E.Coli و Acinetobacter Iwoffii در هوای ایستگاههای پرستاری خطر ابتلا به عفونتهای بیمارستانی در پرسنل درمانی وجود دارد. به نظر میرسد پاکسازی مناسب سطوح در بخشهای مختلف بیمارستان و روشهای کنترل مهندسی در ایستگاههای مطالعه شده وجود ندارد که منجر به پراکنده شدن بیوآئروسلها در هوا میگردد.