زمینه و هدف: افزایش روزافزون جمعیت و احداث ساختمانهای بلند، وجود آلایندههای محیطی در شهرها را دو چندان کرده است. از طرفی نیز افراد برای رفع نیازهای زیستی خود بیش از گذشته از محیطهای باز شهری استفاده میکنند. در این راستا عوامل مختلفی همچون پوششهای متنوع گیاهی و وجود جریانهای مستمر باد میتواند نقش قابلتوجهی در پراکنش ذرات آلاینده داشته باشد. مطالعه حاضر نیز در این زمینه و با هدف بررسی تاثیر انواع پوشش گیاهی و بام سبز از نظر ارتفاع و تراکم، بر چگونگی پراکنش آلایندهها، با شناخت جریانهای هوای شهری (شیراز) انجام شد.
روش بررسی: در راستای این هدف از روش، مطالعات کتابخانهای، تحلیلی- توصیفی و همچنین شبیهسازی رایانهای با استفاده از روش محاسبات دینامیک سیالاتComputational Fluid Dynamics (CFD)) ) در نرمافزار Envi-met استفاده شد.
یافتهها: با توجه به لزوم بکارگیری پوشش گیاهی در سطوح شهری، بررسی نتایج جابجایی عمودی ذرات با وجود پوششهای گیاهی با تاج (ارتفاع) کوتاه، متوسط و بلند و مقایسه با مدل پایه (بدون پوشش گیاهی) نشان داده است که وجود پوشش گیاهی با تاج متوسط با داشتن اختلاف m2/s 7/65 (جابجایی عمودی ذرات) نزدیکترین مدل به مدل پایه و بهینهترین حالت برای پراکنش هرچه بیشتر آلایندههای محیطی است.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد، استفاده از بام سبز در ساختمانها، میزان جابجایی افقی ذرات آلاینده هوا را افزایش و جابجایی عمودی آنها را کاهش میدهد و با استفاده هر چه بیشتر از این عنصر، میتوان معماری و شهرسازی را به سمت پایداری پیش برد.