جستجو در مقالات منتشر شده


۸ نتیجه برای ضرابی

محمد تقی صمدی، رقیه نوروزی، سعید عزیزیان، یوسف دادبان شهامت، منصور ضرابی،
دوره ۲، شماره ۳ - ( ۹-۱۳۸۸ )
چکیده

زمینه و هدف: غلظت فلوراید در آب آشامیدنی به دلیل اثرات مفید و مضر آن برروی سلامت انسان بسیار مورد توجه قرار گرفته است.  هدف از این تحقیق بررسی تاثیر آلومینای فعال بر کارایی حذف فلوراید از آب آشامیدنی است.
روش بررسی: آزمایش ها در سیستم ناپیوسته و با تغییر فاکتورهای موثر مانند Hp (۵، ۷ و ۹)، زمان تماس (۰۳، ۰۶، ۰۹ و ۰۲۱ دقیقه)، غلظت اولیه فلوراید (۱، ۲ و ۴/۲ میلی گرم بر لیتر) و دز آلومینای فعال (۱/۰، ۲/۰ و ۳/۰ گرم بر لیتر) مورد بررسی قرار گرفت. همچنین داده های حاصل از این تحقیق با مدل لانگمیر و فروندلیچ و داده های سینتیک با  مدل های درجه یک کاذب، درجه دو کاذب، درجه دو کاذب تغییر شکل یافته، تطبیق داده شده است.
یافته ها: نتایج نشان داد با افزایش Hp محلول کارایی حذف کاهش می یابد وHp بهینه در محدوده ۵ تا ۷ بوده است. همچنین کارایی حذف فلوراید با افزایش جرم ماده جاذب و کاهش غلظت اولیه فلوراید افزایش یافته است. جذب یون های فلوراید با مدل لانگمیر (۸۹۹۹/۰=۲r)همراه است. سینتیک جذب فلوراید بر روی آلومینای فعال به وسیله  مدل درجه دو کاذب بهتر توصیف شد (۱۸۸۹/۰=۲r).
نتیجه گیری: غلظت آلومینای فعال بر کاهش غلظت یون های فلوراید در آب موثر است. حذف بالای فلوراید در آزمایشات ناپیوسته در ۵=Hp محلول مشاهده شد زیرا هیچ یون فلوراید آزادی در محلول وجود ندارد که ممکن است ناشی از  فعل و انفعالات الکترواستاتیکی بین سطح آلومینا و گونه های بارز فلوراید در محلول باشد. مدل سینتیک به طور مناسب رفتار حذف یون فلوراید به وسیله جذب سطحی آلومینای فعال در سیستم ناپیوسته را توصیف می کند.


احمد رضا یزدانبخش، امیر شیخ محمدی، مهدیه سردار، حامد محمدی، منصور ضرابی،
دوره ۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۸۸ )
چکیده

زمینه و هدف: بخش بزرگی از ترکیبات آلی که باعث ایجاد آلودگی در آب های طبیعی می گردند، مواد رنگی شیمیایی هستند. رنگ ها ی آزو کاربرد فراوا نی در صنایع مختلف دارند. رنگ ها ی آزو نه تنها رنگ نامطلوبی به آب می دهند، بلکه این رنگ ها  دارای پتانسیل جهش زایی و سرطان زایی در افراد بوده و سبب تولید محصولات جانبی سمی در محیط های آبی می شوند. هدف از این تحقیق بررسی کارایی سه فرایند پودرآهن، پراکسیدهیدروژن و پودرآهن ـ پراکسید هیدروژن درحذف رنگ اسیدی زرد۳۶ از محیط های آبی بوده است.
روش بررسی: این تحقیق در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد. در این آزمایش یک محلول سنتتیک از رنگ اسیدی زرد ۳۶ ساخته شد و کارایی حذ ف پودر آهن، پراکسید هیدروژن و پودر آهن- پراکسید هیدروژن  در حذف رنگ اسیدی زرد ۳۶ از محلول های آبی بررسی شد. همچنین اثر غلظت رنگ،  pHمحلول، ‏غلظت پراکسید هیدروژن، غلظت پودر آهن و زمان تماس در کارایی عمل رنگ زدایی، بررسی شد.
یافته ها: نتایج آزمایشات نشان داد که فرایند ترکیبی پودر آهن- پراکسید هیدروژن، نسبت به دو فرایند دیگر از قدرت رنگبری بالایی برخوردار است. به طوری که در فرایند ترکیبی پودر آهن- پراکسید هیدروژن، در ۳=pH، زمان تماس ۶۰ دقیقه، پراکسید هیدروژن= ۳۳/۲۳ میلی لیتربر لیتر، غلظت رنگ ۶۰ میلی گرم درلیتروپودر آهن۲۰۰۰.میلی گرم در لیتر ۹/۹۷% حذف رنگ مشاهده شد.
نتیجه گیری: با توجه به آزمایشات انجام شده، نتایج نشان داد، این روش) فرایند ترکیبی پودر آهن ـ پراکسید هیدروژن( کارایی مناسبی در حذف رنگ ها ی آزو دارد. ‏‏‏‏‏‏ ولی کاربرد این روش در صنعت  باید از لحاظ اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد.


محمد رضا سمرقندی، محمد نوری سپهر، منصور ضرابی، مهدی نوروزی، الهام شاهرخی،
دوره ۳، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۸۹ )
چکیده

زمینه و هدف: تصفیه فاضلاب های رنگی با استفاده از روش های موثر یکی از مهم ترین چالش های پیش روی مهندسان محیط زیست است. فرایند جذب سطحی یکی از موثرترین روش های حذف آلاینده های آلی از فاضلاب هاست. هدف اصلی این پژوهش بررسی کارایی سنگ آتشفشانی پامیس در حذف رنگ اسید بلاک ۱ از محیط های آبی بوده است.
روش بررسی: در این پژوهش از پامیس برای حذف یک نوع رنگ اسیدی از محلول های سنتیتیک استفاده شده است. برای افزایش تخلخل جاذب مورد استفاده از اسید کلریدریک یک نرمال استفاده گردیده است. تاثیر غلظت اولیه رنگ، pH و زمان تماس بروی کارایی حذف رنگ مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که کارایی حذف رنگ با افزایش زمان تماس و غلظت اولیه رنگ افزایش و با افزایش pH کاهش می یابد. از مدل های ایزوترمی فروندلیچ و لانگمیر برای محاسبه ثابت های تعادل استفاده گردید. نتایج نشان داد که حذف رنگ اسید بلاک ۱ از مدل ایزوترمی لانگمیر (۹۸/۰۲) تبعیت می کند. مدل سازی مکانیسم نفوذ با استفاده از روش مدل نفوذ داخلی ذرات تعیین گردید. نتایج حاصل از این قسمت مشخص ساخت که نفوذ ذرات در داخل جاذب مرحله محدود کننده در جذب سطحی مولکول های رنگ اسید بلاک ۱ با استفاده از پامیس است.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از پژوهش حاضر مشخص کرد که پامیس کارایی بسیار بالای در حذف رنگ اسید بلاک ۱ از خود نشان می دهد.


مهدی شیرزاد سیبنی، محمدرضا سمرقندی، مهرداد فرخی، هادی پیری دوگاهه، منصور ضرابی،
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۷-۱۳۹۰ )
چکیده

زمینه و هدف: یکی از عمده ترین آلاینده های محیط زیست که در پساب صنایع مختلف وجود دارد سیانید است که برای انسان و محیط زیست ایجاد آلودگی می کند. بنابراین هدف از این تحقیق بررسی کارایی حذف سیانید از محیط های آبی با استفاده از پودر آهن و مس در مقیاس آزمایشگاهی بود.
روش بررسی: این تحقیق یک نوع مطالعه بنیادی بود، ابتدا طراحی پایلوت صورت گرفت و بعد از آن با تغییر دادن pH، (۱۲،۸،۶،۴،۲) و ثابت نگه داشتن بقیه عوامل موثر، pH  اپتیمم به دست آمد که به ترتیب برای مس و آهن ۲و ۷ تعیین گردید. سپس با ثابت نگه داشتن pH  اپتیمم، غلظت اولیه سیانید (۴۰،۶۰،۸۰ میلی گرم در لیتر)، مقدار اولیه مس و آهن (۰۸/۰-۱ گرم در ۱۰۰ سی سی) و زمان تماس(۵ تا ۱۲۰ دقیقه) بررسی گردید.
یافته ها : نتایج مشخص ساخت که با افزایش زمان تماس از ۱۵ به ۱۲۰ دقیقه کارایی حذف از۶/۴۶% به ۵۶/۹۰% برای مس و از ۳۱% به ۷۸/۹۴% برای آهن در شرایط ثابت افزایش یافت. همچنین مشخص گردید که با افزایش غلظت اولیه سیانید و مقدار اولیه مس و آهن کارایی حذف به ترتیب کاهش و افزایش یافت. همچنین نتایج مشخص ساخت که داده های تعادلی از مدل ایزوترمی لانگمیر پیروی می کند و سینتیک واکنش با معادله شبه درجه یک Langmuir-Hinshelwood تعیین گردید.
نتیجه گیری: به طور کلی نتایج نشان داد که می توان از پودر آهن و مس به عنوان یک روش سریع  و موثر در مقیاس آزمایشگاهی در حذف سیانید از محیط های آبی استفاده کرد.


منصور ضرابی، علیرضا رحمانی، محمدرضا سمرقندی، فاطمه برجسته عسکری،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده

MicrosoftInternetExplorer۴ زمینه و هدف: فاضلاب‌های رنگی یکی از مهم‌ترین منابع آلاینده محیط زیست هستند و تصفیه این فاضلاب‌ها به لحاظ مواد شیمیایی سمی که وارد محیط زیست کرده و هم‌چنین مشکلات زیبایی‌شناختی فراوانی که ایجاد می‌کنند، اهمیت فراوانی دارد. تا کنون روش‌های متعددی نظیر تصفیه الکتروشیمیایی، انعقاد و لخته‌سازی و جذب سطحی برای تصفیه فاضلاب صنایع نساجی به کارگرفته شده‌اند. از اینرو در این تحقیق کارایی پودر آهن صفر ظرفیتی در حضور نور UV و پراکسید هیدروژن در حذف رنگ‌های اسید اورانژ ۷ و راکتیو بلک ۵  از محلول‌های آبی مورد بررسی قرار گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه که در یک راکتور ناپیوسته صورت گرفت، پارامترهای غلظت اولیه رنگ ( mg/L ۷۵، ۵۰، ۲۵)، زمان تماس        (min ۶۰،۱۲۰، ۳۰)، ۱۱، ۷،۳= pH، میزان پودر آهن (L/۶g/۰، ۳/۱، ۲) و غلظت پراکسید هیدروژن (L/mg ۲۵، ۱۵، ۱۰)  بررسی شد.
یافته‌ها : نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد که کارایی حذف هر دو نوع رنگ با افزایش زمان تماس، میزان پودر آهن و غلظت پراکسید هیدروژن نسبت مستقیم و با افزایش pH نسبت معکوس دارد. هم‌چنین افزایش غلظت اولیه رنگ باعث کاهش کارایی حذف هر دو رنگ  اسید اورانژ ۷ و راکتیو بلک ۵  گردید.
نتیجه‌گیری: بنابراین با توجه به نتایج حاصل از آزمایشات، روش تلفیقی ZVI/UV/H۲O۲ کارایی بالایی را در حذف رنگ‌های اسید اورانژ ۷ و راکتیو بلک ۵  از خود نشان داده است.


مریم قنادنیا، محمد مهدی ضرابی، نیما حبیبی،
دوره ۱۲، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۳۹۸ )
چکیده

زمینه و هدف: آلودگی هوا به‌ویژه بخش ناشی از وسایل نقلیه موتوری، مشکل عمده‌ای در سراسر جهان بوده و می‌تواند سلامتی انسان‌ها را به‌خطر اندازد. این پژوهش جهت بررسی تاثیر آلودگی هوا بر ساختار آناتومیکی برگ برخی درختان مثمر باغستان­ های سنتی قزوین انجام شد.
روش بررسی: ۷۲ نمونه برگی از گیاهان مناطق آلوده و شاهد در شهریور سال ۱۳۹۶ جمع آوری شده و پس از مخلوط کردن کامل برگ‌ها از هر نمونه، ۳ عدد به شکل کاملا تصادفی انتخاب و در فیکساتور مناسب تثبیت شدند. نمونه‌ها پس از قالب‌گیری در پارافین توسط میکروتوم برش­ گیری و با رنگ­ های هماتوکسیلن و ائوزین رنگ شدند. اندازه گیری­ ها در سطح سلولی با میکروسکوپ نوری توسط نرم افزارImage J  انجام شد. بررسی ­داده­ ها با استفاده از نرم افزار ۱۶SPSS, تجزیه و تحلیل شده و مقایسه میانگین ­ها توسط آزمون دانکن انجام شد. نمودارها با استفاده از نرم افزارExcel  رسم شدند.
یافته‌ها: آلودگی ضخامت کوتیکول تحتانی رگبرگ اصلی در برگ پسته و گردو را افزایش داد. ضخامت برگ و طول پارانشیم نردبانی تحت تاثیر آلودگی در برگ گردو افزایش و در برگ پسته کاهش یافت. کاهش قطر مجاری رزین در برگ درختان پسته تحت تاثیر آلودگی قابل توجه بود.
نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش تاثیرات منفی آلاینده‌های هوا بر ساختار برگ­ های گیاهان و همچنین مکانیسم ­های مقاومتی متفاوت در آنها را مشخص نمود. به هر حال متابولیسم گیاه می­ تواند تحت اثر آلودگی متاثر شده و نهایتا سلامتی مصرف کنندگان آنها را در معرض خطر قرار دهد.

نرگس عرب عامری، حاتم گودینی، منصور ضرابی، محمد درویش متولی،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۳ )
چکیده

زمینـه و هـدف: تصفیه فاضلاب تولیدی در شهرک ­های صنعتی به دلیل داشتن طیف وسیعی از آلاینده­ ها از اهمیت بالایی برخوردار است. در همین راستا، هدف مطالعه حاضر بررسی عملکرد تصفیه ­خانه فاضلاب شهرک صنعتی چرمشهر در حذف آلاینده­ها و پتانسیل استفاده مجدد از پساب حاصل از تصفیه و لجن است.
روش بررسـی: در این مطالعه توصیفی و تطبیقی، کیفیت فاضلاب ورودی، پساب خروجی و لجن تصفیه ­خانه شهرک صنعتی چرمشهر در سه مقطع زمانی با فواصل یک‌ماهه مورد بررسی قرار گرفته است. علاوه ‌بر آن، نتایج آنالیزهای انجام ‌گرفته در سال‌های ۱۴۰۳-۱۴۰۲ مورد بررسی قرار گرفته و نتایج حاصل با استانداردها و شاخص­ های ملی ایران، WHO،FAO ، EPA آمریکا و استانداردهای برخی از کشورهای دیگر مورد بررسی، تطبیق و مقایسه قرار گرفته است. روش تصفیه فاضلاب، ترکیبی از روش­ های ته‌نشینی شیمیایی و لاگون­ های هوادهی با لجن برگشتی است.
یافته‌ها: میزان فاضلاب تولیدی در این شهرک m۳/day ۱۵۰۰۰ و عمدتاً مربوط به صنایع چرم و دباغی (m۳/day ۶۱۰۰) با شدت آلودگی بالاست. راندمان تصفیه فاضلاب برای حذف BOD، COD و TSS به ترتیب ۲۴±۶۲، ۱۹±۷۲ و ۱۳±۸۴ درصد بوده است. غلظت فلزات سنگین نظیر کروم در فاضلاب (mg/L ۰/۲۸) و لجن تولیدی (mg/L ۳۵۳/۵) بسیار بالا بوده که روش تصفیه بکار رفته، قادر به تصفیه این نوع فاضلاب تا محدوده استانداردها و شاخص­های تخلیه به محیط‌زیست نیست. همچنین میزان املاح در پساب mg/L ۴۳۳۰۰ و در لجن mg/L ۲۰۲۰۰۰ بوده که بدون به‌کارگیری تصفیه ثالثیه، منطبق با شرایط برای دفع و یا استفاده مجدد در بسیاری از موارد نیست.
نتیجه‌گیری: عملکرد تصفیه ­خانه قادر به تأمین استانداردهای تخلیه محیطی و استفاده مجدد از پساب و لجن نیست؛ بنابراین پساب نهایی و لجن تولیدی نیازمند تصفیه بیشتر برای استفاده مجدد و جلوگیری از آلودگی محیط‌زیست است.
 

هانیه میربلوکی، شهریار مهدوی، عیسی سلگی، بابک رازدار، محبوبه ضرابی، داود اخضری،
دوره ۱۷، شماره ۴ - ( ۱۲-۱۴۰۳ )
چکیده

زمینه و هدف: مواد رنگ‌زا از فراگیرترین آلاینده‌هایی است که در اکثر پساب‌های صنعتی وجود دارد. هدف از این مطالعه، بررسی پتانسیل ضایعات چوبی تاکستان بعنوان جاذب سبز جهت حذف رنگ پلی آزو سولوفنیل از محیط آبی است.
روش بررسی: در این پژوهش آزمایشگاهی، از دو شکل جاذب اصلاح شده با H۲SO۴ و NaOH استفاده شد. داده‌های جذب رنگ از محلول سنتزی با مدل‌های ایزوترم، سینتیک و ترمودینامیک برازش داده و کلیه محاسبات در نرم افزار Excel انجام شد. از پتانسیل زتا و آنالیزهای دستگاهی FTIR، BET و FESEM-EDS جهت تعیین مشخصات جاذب استفاده شد. میزان واجذب جاذب‌ها نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: بر اساس نتایج، بالاترین میزان حذف رنگ برای جاذب اصلاح شده با H۲SO۴، در زمان تماسmin  ۱۸۰ و دمای واکنش °C  ۵۰ و برای جاذب اصلاح شده با NaOH در زمان تماسmin  ۱۰۵ و دمای واکنش°C  ۲۵ و هر دو جاذب در pH برابر با ۴ و مقدار جاذبg  ۱، بدست آمده است. داده‌های جذب مربوط به هر دو جاذب اصلاح شده، به مدل سینتیک شبه مرتبه دوم و داده‌های هم‌دماهای جذب به ایزوترم‌های فروندلیچ و تمکین برازش بهتری پیدا کردند. ظرفیت جذب نیز با اعمال شرایط بهینه به ترتیب در جاذب های اصلاح شده با اسید و باز ۲۲/۲۷ و mg/g ۹/۸۷ بدست آمد. 
نتیجه‌گیری: در این پژوهش، از ضایعات موجود در طبیعت با کمترین هزینه، جاذب جدیدی جهت حذف آلودگی محیط آبی ساخته شد که روش حاضر را به رویکردی مقرون به‌صرفه و دوست‌دار محیط زیست تبدیل کرده است.
 


صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سلامت و محیط زیست می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2025 , Tehran University of Medical Sciences, CC BY-NC 4.0

Designed & Developed by : Yektaweb