زمینه و هدف: تصفیه نامناسب ترکیبات هیدروکربنهای آروماتیک چند حلقهای (PAHs) کندههای حفاری روغنی تاثیرات نامطلوبی بر روی محیط زیست دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی کارایی دو روش زیست پالایی و تثبیت در پاکسازی ترکیبات PAHs از کندههای حفاری روغنی است. در این تحقیق با مقایسه کارایی دو روش مذکور، روش مناسب با رویکرد حفاظت از محیط زیست انتخاب میشود.
روش بررسی: در این مطالعه نمونه برداری از کندههای حفاری روغنی در شروع و پایان فرآیند تصفیه در دو روش مورد استفاده، طبق روش های استاندارد انجام شد. برای تعیین مقدار ترکیبات PAHs، از دستگاه سوکسله و کروماتوگرافی گازی-طیف سنج جرمی استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد میزان حذف ترکیبات PAHs از نمونه کندههای حفاری روغنی با استفاده از روش زیست پالایی ۹۷ درصد (mg/kg 440/3) و روش تثبیت ۷۸ درصد (mg/kg 354/7) است. یافتههای این بررسی نشان داد که روش زیست پالایی استاندارد مورد نیاز جهت تخلیه ترکیبات PAHsبه محیط را تامین مینماید.
نتیجهگیری: بهدلیل اینکه روش زیست پالایی نسبت به روش تثبیت در حذف ترکیبات PAHs بهتر عمل نموده و استفاده از آن منجر به حفظ محیط زیست میشود، این روش در این پژوهش از کارایی مناسبی برخوردار است و نتایج آن میتواند بهعنوان الگویی در دیگر مناطق مورد استفاده قرار گیرد.