زمینه و هدف: روش علمسنجی به محققان کمک میکند تا خلاءهای موجود در مطالعات و فراوانی مطالعات در یک زمینه خاص دانشی را شناسایی و بررسی نمایند. هدف از این مطالعه تحلیل روند تحقیقات علمی در حوزه تغییر اقلیم از طریق بررسی مستندات علمی مرتبط در ایران است.
روش بررسی: تمام مقالات مربوط به ایران در حوزه تغییر اقلیم با استفاده از کلیدواژههای "climate change"، "global warming"، "global change"، "climate variability"، greenhouse gas"" در پایگاههای استنادی Scopus از سال ۱۹۹۱ تا ۹ دسامبر ۲۰۱۹ جستجو شد. دادههای تحقیق با استفاده از روشهای علمسنجی در نرم افزار R استخراج و مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافتهها: کل مستندات جستجو شده برابر با ۲۲۵۳ مستند تعیین شد. روند تولید مقالات در حوزه تغییر اقلیم در ایران یک روند افزایشی نمایی است. همکاری ایران با سایر کشورها در حوزه مطالعات تغییر اقلیم قابل توجه بوده به نحوی که در حدود ۲۵ درصد از مستندات علمی به صورت مشترک با سایر کشورها تولید شده است. تحلیل واژهها حاکی از فراوانی بیشتر واژههای کلیدی ""downscaling، "energy"، ""global warming، "uncertainty" است. با اینحال علیرغم اهمیت مباحثی چون سازگاری (adaptation) و آسیب پذیری (vulnerability) در ارتباط با تغییر اقلیم در ایران، فراوانی مطالعات در این زمینه اندک است.
نتیجهگیری: براساس نتایج این مطالعه و با توجه به اهمیت تغییر اقلیم و اثرات آن در کشور، همچنین با توجه به اهمیت گازهای گلخانهای منجمله CO۲ در تغییر اقلیم و رتبه هشتم ایران در انتشار این گازها، پیشنهاد میشود در مطالعات آینده توجه به مباحثی چون "آسیب پذیری"، "سازگاری"، تحلیل "روند تولید گازهای گلخانهای"، "مدیریت مصرف انرژی" و بررسی استفاده از "انرژیهای تجدیدپذیر" بیشتر مورد توجه قرار گیرد.