زمینه و هدف: آلودگی سبزیها به فلزات سنگین را نمیتوان دستکم گرفت. یکی از مهمترین جنبههای تضمین کیفیت مواد غذایی عدم آلودگی سبزیها به فلزات سنگین است.
روش بررسی: این مطالعه روی 4 نوع سبزی پرمصرف بهصورت خام از مراکز توزیع سبزی شهرستان کاشان انجام شد. بهمنظور سنجش نوع سبزی مصرفی پرسشنامههایی در مراکز بزرگ توزیع سبزیها در شهر کاشان بهطور تصادفی به افراد داده شد. غلظت فلزات سنگین با استفاده از دستگاه ICP اندازهگیری شد. بهمنظور بررسی میزان قرار گرفتن در معرض خطر از شبیه سازی مونت کارلو استفاده شد.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان میدهد که سرب بیشترین غلظت را در بین فلزات سنگین در سبزی جعفری (µg/g 0/98±4/8)، گشنیز (µg/g 1/3±3/8) و ریحان (µg/g 0/94±3) را دارد و در سبزی تره فلز سنگین کروم (µg/g 1/6±2/8) است. همچنین نتایج نشان میدهد که با در نظر گرفتن ضریب اطمینان 95 درصد بیشترین مقدار THQ در صدک 95ام برای سبزی ریحان، تره و جعفری بهترتیب در فلزات سنگین سرب، کروم و سرب مشاهده شده است که این مقادیر بهترتیب برابر با 0/7، 0/39 و 1/034 است.
نتیجه گیری: بهطورکلی غلظت دو فلز سنگین کروم و سرب در نمونههای موردبررسی بیشتر از حدود رهنمود WHO/FAO بود و مقدار THQ فقط در سبزی جعفری برای فلز سنگین سرب بیشتر از 1 شد. بدین معنی است که غلظت سرب موجود در سبزی جعفری میتواند ریسک عوارض غیرسرطانزا را افزایش دهد.