زمینه و هدف:بررسی وضعیت زیست اقلیم انسانی، پایه و اساس بسیاری از برنامهریزیها به ویژه بهداشتی و درمانی است. در این مطالعه به بررسی آسایش حرارتی انسان و ارتباط آن با بروز بیماریها در استان کردستان پرداخته شده است.
روش بررسی: از دادههای روزانه درجه حرارت، سرعت باد، رطوبت نسبی و ابرناکی بین سالهای 2014-1995 استفاده شده است. ابتدا پارامتر میانگینهای تابشی در محیط نرم افزار Ray Man محاسبه و با استفاده از نرم افزار Bioklima مقادیر شاخص جهانی اقلیم حرارتی استخراج گردید. در نهایت همبستگی ارتفاع منطقه مورد مطالعه و مقدار شاخص جهانی اقلیم حرارتی محاسبه و نقشه پهنهبندی مناطق آسایشی در محیط Arc Map تهیه شد.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد مقادیر شاخص جهانی اقلیم حرارتی بین 20 تا 23- متغیر است و ایستگاه بیجار و زرینه دارای بیشترین شرایط تنشی سرد هستند. همچنین مقادیر محاسبه شده نشان داد که در اکثر ماههای سال و در اکثر نقاط استان شرایط تنشی سرد شدید حکمفرماست. همبستگی بین مقادیر شاخص جهانی اقلیم حرارتی با ارتفاع نیز نشان داد بیشترین ارتباط در ماههای فصل زمستان (دسامبر، ژانویه و فوریه) قابل مشاهده است. نتایج حاصل از پهنهبندی مقادیر شاخص با استفاده از سطوح ارتفاعی نیز نشان داد که قسمتهای مرکزی استان که منطبق بر مناطق با ارتفاع بیشتر هستند دارای شرایط تنشی قوی هستند.
نتیجهگیری: به طور کلی نتایج نشان داد که استان کردستان از حیث شرایط زیست اقلیم انسانی دارای تنشهای سرمایی متوسط تا شدید است که در دوره سرد سال این موضوع شدت بیشتری مییابد و نقاط مرتفع استان شرایط تنش سرمایی بیشتری را تجربه میکند.