زمینه و هدف: سلامتی انسان بیش از هر چیز، به آب شرب سالم و بهداشتی بستگی دارد. در دشت بیلوردی تنها منبع آب شرب مصرفی، آبهای زیرزمینی است که در بعضی نقاط از کیفیت پایینی برخوردار است، لذا آب شرب این منطقه از نظر کیفیت نیاز به بررسی دقیق دارد و در این تحقیق، با دو روش فازی و قطعی مورد ارزیابی قرار گرفت.
روش بررسی: در مهر سال 1392 تعداد 15 نمونه از نقاط مختلف دشت بیلوردی برداشته شدند و غلظت کاتیونها و آنیونهای اصلی، نیترات، فلوئور و برخی پارامترهای فیزیکی آب در آزمایشگاه آبشناسی دانشگاه تبریز اندازهگیری شدند. جهت بررسی کیفیت شرب، نخست از دیاگرام شولر در محیط GWW و سپس از سیستم استنتاج فازی در محیط MATLAB استفاده کرده و نتایج آنها با هم مقایسه شدند.
یافتهها: براساس نتایج، در روش قطعی، کیفیت آب شرب در بازه خوب تا کاملا نامطبوع دستهبندی شد ولی در روش فازی، علاوه بر بیان کیفیت آب، درصد قابلیت شرب نمونهها نیز ارائه شد، بطوریکه شش نمونه با درصد اطمینان 13/8 تا 14/7، پنج نمونه با درصد اطمینان 50 و چهار نمونه با درصد اطمینان 73 تا 85، به ترتیب در گروههای غیرقابل قبول، قابل قبول و مطلوب برای شرب قرار گرفتند.
نتیجهگیری: نتایج، حاکی از دقت و توانایی بالای روش فازی نسبت به روش قطعی است، چون عدم قطعیتهای موجود در مراحل مختلف نمونهبرداری، آنالیز و تحلیل نتایج را پوشش میدهد و همه پارامترهای مؤثر بر کیفیت آب را در ارزیابی لحاظ میکند، همچنین برای قابلیت شرب آب، درصد اطمینان ارائه میدهد.