اصغر سپه وند، حاتم گودینی، یوسف امیدی، محمد جواد طراحی، رجب رشیدی، حسن بصیری،
دوره ۹، شماره ۱ - ( ۳-۱۳۹۵ )
زمینه و هدف: حضور بیوآئروسل های قارچی در بخش های داخلی بیمارستان ها سلامتی مراجعین به ویژه بیماران با سیستم ایمنی ضعیفتر را تحت تاثیر قرار می دهد. بنابراین تشخیص میزان و نوع این عوامل ضروری است. هدف از این مطالعه تعیین میزان کمی و کیفی بیوآئروسل های قارچی در ارتباط با ذرات معلق (PM۱۰، PM۲,۵ وPM۱) و تعیین نسبت (Indoor/Outdoor) I/O در بخش های پراهمیت دو بیمارستان آموزشی-درمانی شهر خرم آباد است.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، غلظت بیوآئروسل های قارچی و ذرات معلق در ۱۰ بخش درونی بیمارستان و ۲ ایستگاه بیرونی به مدت ۶ ماه مورد سنجش قرار گرفت. نمونهبرداری از بیوآئروسل های قارچی توسط Quick Take ۳۰ با دبی ۲۸/۳L/minو زمان ۲/۵min بر روی محیط کشت سابورو دکستروز آگار حاوی کلرامفنیکل صورت گرفت. همچنین ذرات معلق توسط Monitor Dust-Trak مدل۸۵۲۰ TSI اندازهگیری شدند. پارامترهای رطوبت نسبی و دما به وسیله دستگاه دیجیتال TES-۱۳۶۰ بررسی شد.
یافته ها: نتایج حاصل از سنجش ۲۸۸ نمونه قارچی و ۸۶۴ نمونه ذرات معلق نشان داد که میانگین تراکم کل عوامل قارچی در محیط داخلی ۵۹/۷۵CFU/m۳ و میانگین غلظت PM۱۰، PM۲,۵ و PM۱ به ترتیب ۲۷/۳، ۲۳ و µg/m۳ ۲۰/۲ بوده است. همچنین میانگین تراکم کل عوامل قارچی در فضای آزاد ۱۳۵/۳CFU/m۳ و میانگین غلظت PM۱۰، PM۲,۵ و PM۱ به ترتیب ۴۰/۲، ۳۵/۷ و ۲۹/۸µg/m۳ تعیین گردید. در مجموع %۱۲/۵ نمونه های برداشت شده منفی و %۸۷/۵ آنها مثبت بوده است. بخش عفونی با %۱۰۱/۷ به عنوان آلودهترین بخش و اتاق عمل هر دو بیمارستان کمترین میزان آلودگی قارچی را نشان دادند.
نتیجه گیری: یافته های این پژوهش نشان داد که در تمامی نمونه های مورد برداشت نسبتI/O کمتر از یک بوده است. این نسبت نشاندهنده غلبه بیوآئروسل های قارچی و ذرات معلق محیط بیرونی بر محیط داخلی است. همچنین، بین ذرات معلق و فراوانی بیوآئروسل های قارچی و نیز بین فراوانی بیوآئروسلهای قارچی، رطوبت نسبی و دما ارتباط معنادار (P <۰/۰۰۱) مشاهده گردید.