جستجو در مقالات منتشر شده


2 نتیجه برای رفتار زیست محیطی

آمنه مرزبان، مهران برزگران، مجتبی حمایت خواه، مریم ایاسی، سمانه دلاوری، محمدتقی سبزه ای، وحید رحمانیان،
دوره 12، شماره 1 - ( 3-1398 )
چکیده

زمینه و هدف: امروزه با افزایش مسائل زیست محیطی از قبیل بحران انرژی، تغییر آب و هوا، اتلاف و تخریب منابع طبیعی و افزایش مواد زائد ناشی از توسعه شهرنشینی، اثر انسان بر محیط از چالشی‌ترین مسائل مورد توجه مجامع علمی عصر حاضر است. پژوهش حاضر با هدف سنجش سطح آگاهی و رفتارهای زیست محیطی شهروندان یزد انجام شد.
روش بررسی: این مطالعه مقطعی-تحلیلی روی 1000 نفر از شهروندان یزد در سال 1397 به شیوه نمونه‌گیری خوشه‌ای انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد سنجش آگاهی، نگرش و رفتار زیست محیطی بود. دامنه نمره برای سه ساختار آگاهی، نگرش و عملکرد به‌ترتیب 12-0، 65-13 و 85-17 بود. داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS,16 با آمار توصیفی و آزمون‌های تحلیلی در سطح معنی‌داری 0/05 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته‌ها: صد در صد از پرسشنامه‌ها تکمیل شد. میانگین نمره آگاهی و نگرش زیست محیطی به‌ترتیب 3/92±8/32 و 8/28±36/15 (متوسط) و رفتار زیست محیطی 7/14±26/19 (ضعیف‌) بود. بین آگاهی و رفتار زیست محیطی زنان و مردان اختلاف آماری معنی‌داری وجود داشت بطوری‌که میزان آگاهی و رفتار زیست محیطی زنان بالاتر بود (0/05p<). بیشترین منبع کسب اطلاعات زیست محیطی رادیو و تلویزیون (42 درصد) بود‌.
نتیجه‌گیری: علیرغم وجود آگاهی و نگرش نسبتا مناسب نسبت به محیط زیست، اکثریت افراد به لحاظ رفتار زیست محیطی، عملکرد ضعیفی داشته‌اند. بنابراین برخورداری از آگاهی زیست محیطی نمی­تواند تضمینی برای انجام رفتار زیست محیطی باشد، بلکه در این میان نیازمند شرایط و ساختار اجتماعی ترغیب کننده و تسهیل کننده انجام رفتارهای زیست محیطی وجود دارد.
 

فائزه کمال، رضا فولادی فرد، اعظم صباحی هویدا، ذبیح اله قارلی پور، نیره رضائی رحیمی،
دوره 14، شماره 2 - ( 6-1400 )
چکیده

زمینه و هدف: اولین و اساسی­ ترین قدم در ارتقاء عملکرد زیست­ محیطی، شناسایی و ارزیابی رفتار زیست­ محیطی است. این در حالی است که ابزار سنجش، پرسشنامه رفتار زیست­ محیطی در نظر گرفته شده است. بررسی روایی و پایایی پرسشنامه پیش از استفاده ضروری بوده و این پژوهش با این هدف صورت پذیرفت.
روش بررسی: پرسشنامه رفتار زیست ­محیطی حاوی 36 سوال با استفاده از مروری بر متون و نظر متخصصان طراحی شد. سپس روایی پرسشنامه براساس شاخص روایی (CVI) و نسبت روایی محتوا (CVR) و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ توسط 14 نفر از متخصصان و 40 نفر از گروه هدف سنجیده شد. در نهایت داده‌ها با نرم افزار SPSS 20 تجزیه و تحلیل گردید.
یافته‌ها: نتایج حاصل نشان داد که پرسشنامه طراحی شده به‌ترتیب دارای شاخص روایی و نسبت روایی محتوا کل 0/896 و 0/726 است و 4 گویه به‌علت عدم انطباق با شاخص‌های روایی محتوا باید از پرسشنامه حذف شوند. پرسشنامه از سازگاری درونی بالایی برخوردار است و با ضریب آلفای کرونباخ 0/85 قابل قبول است.
نتیجه‌گیری: طراحی پرسشنامه به منظور ارزیابی عملکرد زیست­ محیطی شهروندان صورت گرفت و می­تواند در مطالعات بعدی مورد استناد قرار بگیرد.


صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سلامت و محیط زیست می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 , Tehran University of Medical Sciences, CC BY-NC 4.0

Designed & Developed by : Yektaweb