فرین فاطمی، حامد محمدی، علی اردلان، کاظم ندافی،
دوره 6، شماره 2 - ( 6-1392 )
چکیده
زمینه و هدف: در مرداد ماه 1391، دو زمین لرزه به بزرگی 6 و 6/2 در مقیاس ریشتر در استان آذربایجان شرقی رخ داد. از آنجاییکه واحد بهداشتمحیط به عنوان یکی از واحدهای اصلی در نظارت و ارائه خدمات بهسازی محیط در شرایط اضطراری به شمار میرود، هدف اصلی از این مطالعه به ارزیابی عملکرد پاسخ بهداشتمحیط در زلزله اخیر اختصاص یافت.
روش بررسی: 8 و 4 روستا از مناطق ورزقان و هریس به روش نمونهبرداری طبقهبندی شده چند مرحلهای انتخاب گردیدند. ابزار جمعآوری اطلاعات شامل چک لیست سازمان بهداشت جهانی در 7 حیطه، 14 زیر شاخه و 37 فعالیت بهداشت محیط و حداقل استانداردهای مندرج در پروژه Sphere بودند. بهداشتمحیط هر روستا توسط این چک لیستها مورد ارزیابی قرار گرفتند. این مطالعه با حضور تیم تحقیق در 21 روز پس از وقوع زلزله در مناطق زلزله زده انجام شد.
یافتهها: 7 فعالیت از 37 فعالیت مورد ارزیابی از جمله فعالیتهای مشترکی بودند که واحد بهداشتمحیط در هماهنگی با سایر سازمانهای مرتبط بایستی به انجام برساند و بهداشتمحیط در این فعالیتها دارای نقش نظارتی است. به طور کلی این دسته از فعالیتها دارای موارد عدم انطباق بیشتری نسبت به فعالیتهایی بودند که در آن بهداشتمحیط به عنوان پاسخدهنده اصلی مطرح بود که به جزئیات آن در اصل مقاله پرداخته شده است.
نتیجهگیری: ایجاد هماهنگی بین بخشی در ایفای فعالیتهای مشترک، الویتبندی نیازهای جمعیت آسیب دیده و توجه به اصول مدیریت مردم محور در بلایا از جمله پیشنهادات این مطالعه است