الهام آسمان، غلامرضا مصطفایی، حسین سیاف، حسینعلی اصغرنیا، حسین اکبری، لیلا ایرانشاهی،
دوره 8، شماره 3 - ( 9-1394 )
زمینه و هدف: در زمینه ارزیابی خطرات زیست محیطی فلزات سنگین، کرمهای خاکی جزء مهمی از خاک، و از لحاظ اکولوژیکی به عنوان یک بیواندیکاتور مهم برای سلامت و کیفیت خاک در نظر گرفته میشوند. از اینرو مطالعه حاضر با هدف کارایی کرم های خاکی ایزنیا فوئتیدا در پالایش زیستی خاکهای آلوده به کروم و کادمیوم انجام شد.
روش بررسی : تحقیق حاضر از نوع مطالعه تجربی است که بر روی خاک آلوده به کروم و کادمیوم انجام شد. غلظت آلودگی اولیه کروم و کادمیوم در خاک مورد مطالعه در دو غلظت وزنی 0/04 و mg/g 0/08 همراه با شاهد مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 30 عدد کرم به نمونههای g 500 خاک آلوده اضافه گردید. غلظت کروم و کادمیوم در خاک و بدن کرمها در دو مقطع زمانی 21 و 42 روز اندازهگیری شد. جهت اندازهگیری میزان غلظت کروم و کادمیوم از دستگاهICP استفاده شد. نرم افزار مورد استفاده SPSS 11/5 version بود.
یافتهها: نتایج این مطالعه نشان داد که ارتباط معنیداری بین میزان کاهش فلزات از خاک و تجمع فلزات کروم و کادمیوم در بدن کرم وجود داشت. همچنین کاهش قابل توجهی از نظر غلظت کروم خاک در روز 21 و 42 در طول مطالعه در مقایسه با غلظت اولیه mg/g 0/1 خاک مشاهده شد. از سوی دیگر غلظت کروم خاک بعد از 42 روز از 0/14 به mg/g 0/1 رسید.
نتیجهگیری: در نهایت با استفاده از نتایج این تحقیق میتوان گفت که با افزایش مرگ و میر کرمها در خاک با غلظت mg/g 0/08، استفاده از این فرایند به منظور زیست پالایی خاک از کروم توصیه نمیشود. همچنین اگرچه استفاده از این روش برای حذف کادمیوم از خاک در غلظتهای 0/04 و mg/g 0/08 موثر است ولی نیاز به بررسی بیشتری دارد.