جستجو در مقالات منتشر شده


2 نتیجه برای عوامل محیطی

پروانه دولتی، حاتم گودینی، عباس مقیم بیگی، یحیی خسروی،
دوره 16، شماره 1 - ( 3-1402 )
چکیده

زمینه و هدف: باتوجه‌ به اهمیت اثرات زیان‌بار بیماری کووید-19 و شناسایی عوامل محیطی موثر در شیوع آن، در این تحقیق اثرات عوامل محیطی و رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی در میزان شیوع و مرگ‌ومیر کووید-19 ارزیابی گردید.
روش بررسی: این تحقیق، یک مطالعه توصیفیتحلیلی روی بیماران قطعی مبتلا به کووید-19 در سال ۱۳۹۹ استان البرز بود. در این مطالعه اطلاعات میزان ابتلا و مرگ‌ومیر ناشی از کووید-19، رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی، غلظت آلاینده­های هوا، شاخص‌های آلودگی هوا و شرایط جوی استان البرز به تفکیک روز برای سال 1399 جمع‌آوری گردید. کلیه داده‌ها بعد از آماده‌سازی در نرم‌افزار IBM SPSS Statistics v26 با آزمون‌های آماری پیرسون، اسپیرمن، کروسکال والیس، تحلیل واریانس یک‌طرفهANOVA  و رگرسیون دوجمله‌ای منفی تجزیه ‌و تحلیل گردید.
یافته‌ها: نتایج مدل رگرسیون نشان داد که در میزان مرگ‌ومیر در اثر کووید-19، اثر متغیرهای میانگین دما (0/042p=)، رطوبت (0/048p=)، میزان ابتلا به کووید-19 (0/001p=) و رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی (0/007p=) معنی‌دار است؛ اما در مدل میزان ابتلا به کووید-19، فقط متغیر رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی (0/001p=) معنی‌دار گردید. ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن برای متغیرهای میزان ابتلا، رعایت شیوه نامه‌های بهداشتی، سرعت باد و غلظت‌های مونوکسید کربن، PM2.5 و SO2 با میزان مرگ‌ومیر ناشی از کرونا به ترتیب 0/575، 0/411-، 0/206-، 0/211، 0/114 و 0/158- بوده است.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان داد علاوه بر رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی، برخی از عوامل جوی و آلاینده‌های هوا بر میزان ابتلا و مرگ‌ومیر ناشی از کووید-19 مؤثر است.
 

علی حمیدی، مریم روانی پور، معصومه روانی پور،
دوره 17، شماره 2 - ( 6-1403 )
چکیده

زمینه و هدف: علم­سنجی جهت یافتن خلاء­های مطالعاتی موجود، کشف آینده مطالعات، بررسی روند­های اساسی آنها و اجرای سیاست ­گذاری لازم در یک حوزه دانشی خاص به کار می­ رود. با توجه به نقش کلیدی عوامل محیطی در روند سلامت و بار بیماری­های مختلف در کشور، این مطالعه با هدف تحلیل علم­سنجی نقش بهداشت محیط در پیشگیری و کنترل بیماری­های مرتبط با عوامل محیطی در ایران انجام شد.
روش بررسی: اطلاعات کتابشناختی مربوط به مستندات علمی نمایه شده تا 12 سپتامبر 2022 در پایگاه اطلاعاتی Web of Science با استفاده از نرم افزار­های Citespace و Biblioshiny تحلیل و مصورسازی شد.
یافته‌ها: 1212 مدرک بازیابی شد. این مدارک با مشارکت 8461 نویسنده در 629 منبع منتشر شدند. میانگین زمانی انجام مطالعات از سال 2010 به بعد بوده است. سه رتبه اول مربوط به دانشگاه ­های علوم پزشکی تهران (747 مدرک)، علوم پزشکی اصفهان (436 مدرک) و علوم پزشکی شهید ­بهشتی (393 مدرک) بود. شبکه همـکاری ایران با سـایر کشـور­ها بیانگر وجود تحقیقات مشترک مناسب بین ایران و کشور­های اصلی در این شبکه است. شبکه هم رخدادی کلید­واژه ­ها نیز در طول زمان از پیامدها (مانند بیماری­ های قلبی و عروقی، سرطان­ ها و...) به سمت بررسی عوامل مواجهه محیطی بالاخص عوامل آلاینده هوا، فلزات سنگین و عوامل بیماریزای منتقله از راه غذا بوده است. ارزیابی خطرات نیز از مقوله­ های مورد توجه در سال­ های اخیر بوده است.
نتیجه‌گیری: تحلیل علم­سنجی نشان داد مطالعات بهداشت محیط در پیشگیری و کنترل بیماری­های مرتبط با عوامل محیطی در ایران جوان و همچنان رو به پیشرفت است. در سال­ های اولیه، مطالعات عمدتاً متمرکز بر بیماری ­ها بعنوان یک پیامد بوده درحالیکه در سال­ های اخیر، بیشتر بر روی عوامل مواجهه یا بیماریزای محیطی متمرکز شده­ اند. پیشنهاد می­ گردد مطالعات آتی مبتنی بر کلید­واژه ­های بازیابی شده مأموریت­ گرا­تر شده و اولویت­ گذاری حل مشکلات آلاینده­ های محیطی مؤثر بر سلامت مردم در کشور بر اساس وسعت و گستردگی مشکلات هر استان مورد توجه سیاست­ گذاران و محققین قرار گیرد.
 


صفحه 1 از 1     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سلامت و محیط زیست می‌باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 , Tehran University of Medical Sciences, CC BY-NC 4.0

Designed & Developed by : Yektaweb