زمینه و هدف: کود کمپوست برای بهبود ساختار و مواد مغذی خاک سودمند است. فلزات سمی مهمترین آلایندههایی هستند که میتوانند از طریق کود کمپوست وارد چرخه غذایی شوند و اثرات مضری بر سلامت انسان بگذارند. در این مطالعه میزان آرسنیک، جیوه، کادمیوم و سرب موجود در 6 مارک ورمی کمپوست تولیدی از پسماندهای آلی شهر تهران بررسی و مقایسه این مقادیر با استانداردهای داخلی و جهانی انجام شد.
روش بررسی: این تحقیق یک مطالعه توصیفی – تحلیلی بود که در آن 6 مارک مختلف به صورت تصادفی از مراکز توزیع ورمی کمپوست شهر تهران انتخاب و از هر مارک چهار نمونه تهیه گردید. در مجموع 24 نمونه تهیه گردید. سپس نمونهها به روش TCLP (روش استخراج ویژه سمیت) استخراج و پس از صافسازی، غلظت فلزات موجود به وسیله دستگاه ICP اندازهگیری شد. سپس دادهها به وسیله نرم افزار Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: میانگین و انحراف معیار غلظت فلزات سمی (آرسنیک، جیوه، کادمیوم و سرب) موجود در نمونههای ورمی کمپوست تهیه شده از هر مارک بر حسب میلی گرم بر کیلوگرم جرم کمپوست گزارش شد. بیشترین میانگین غلظت آرسنیک، کادمیوم، جیوه و سرب در مارکهای ورمی کمپوست شهر تهران به ترتیب 7/45، 0/15، 0/19 و mg/kg 79/95 برآورد شد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که غلظت فلزات سمی در نمونههای ورمی کمپوست حاصل از پسماند آلی شهر تهران پایینتر از حد مجاز استانداردهای ملی ایران و جهان است.