زمینه و هدف: تلاشهایی به منظور بهبود کارایی مانعهای صوتی از جمله بر روی شکل، زیبایی شناسی، فرم و جنس آنها انجام شده است. لذا هدف از انجام این مطالعه بررسی اثر زاویه لبه بالایی در مانعهای صوتی شکلدار با لبه T شکل بالایی است.
روش بررسی: برای محاسبه افت صدا در این مطالعه از روش شبیه ساز دو بعدی حد مرزی (BEM) Boundary Element Method استفاده شد. همچنین نتایج بهدست آمده از موانع زاویه دار لبه بالایی در مانعهای صوتی شکلدار با لبه T شکل بالایی مورد مقایسه قرار گرفت.
یافتهها: طراحی موانع زاویه دار لبه بالایی در مانعهای صوتی شکلدار باعث افزایش چشمگیر عملکرد افت صدا بهخصوص در محدوده فرکانسی پایین در مقایسه با لبه T شکل بالایی شد. بیشترین میزان افت صدا در موانع زاویهدار لبه بالایی در مانعهای صوتی شکلدار در مقایسه با لبه T شکل بالایی (A) dB3/79 برآورد گردید که معمولا بستگی به ابعاد و موقعیت نسبی به منبع و موقعیت گیرنده دارد. نتایج این مطالعه نشان داد که در بین مدلهای تست شده جهت تعیین کارایی، بهترین مانع صوتی برای کنترل صدای ترافیک مانع زاویهدار با زاویه بالایی 19 درجه نسبت به زوایای بالایی دیگر و مانع T شکل ساده در فرکانس 315، 400، 500 و Hz 630 بهدست آمد.
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که با بهکار بردن مانعهای زاویهدار لبه بالایی در مانعهای صوتی شکلدار کارایی مانع با لبه T شکل بالایی را در مقایسه با مانع T به میزان قابل توجهی افزایش میدهد. در این خصوص بهترین شکل برای بهکارگیری مانعهای زاویهدار با زاویه بالایی حدود 19 درجه نسبت به سطح افق است. علت این تاثیر را میتوان وجود شکست و بازتاب لبههای زاویهدار در مسیر انتقال موج صوتی از منبع تا گیرنده دانست. تمامی موانع زاویه دار قادر هستند که کارایی مانع را در محدوده فرکانسی خاص بهخصوص در فرکانسهای پایین، افزایش دهند.